Turizm işletmelerinde kurumsallaşma ve sosyal sorumluluk: otel işletmelerinde bir uygulama
Institutionalization and social responsibility in tourism operations: an application in hotel operations
  1. Tez No: 208482
  2. Yazar: YASEMİN MİNARECİ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ÖCAL USTA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kurumsallasma, Sosyal Sorumluluk, Yönetim, Otel sletmeleri, Institutionalization, Social Responsibility, Management, Hotel Operations
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu çalısmanın temel amacı, turizm isletmeleri olan otellerde kurumsallasma çalısmalarının incelenmesi ve kurumsal yönetim ilkelerinden biri olan sosyal sorumluluk uygulamalarının gözden geçirilmesidir. Çalısmanın birinci bölümünde isletmelerin örgütsel ve yönetsel yapıları üzerinde durulmus, kurumsallasma ve kurumsal yönetim kavramı ayrıntılı olarak incelenmistir. kinci bölümde ise turizm isletmelerinde sosyal sorumluluk kavramı ele alınmıstır. Üçüncü bölümde, konu ile ilgili uygulama olarak, zmir- Merkez ve Çesme ilçelerinde 3, 4 ve 5 yıldızlı oteller üzerinde bir anket çalısması yapılmıstır. Türkiye ekonomisini oldukça olumlu yönde etkileyen sektörlerden biri olan turizm sektörünün gelismesi milli gelir artısına önemli bir katkı saglamaktadır. Turizm sektörünün baslıca isletmeleri olan otel isletmelerinin kurumsallasması ve sosyal sorumluluk bilinci ile çalısması her nekadar isletmenin gelirlerini azaltan etmenlerden olsa da uzun vadeli düsünüldügünde isletmenin ömrünü uzatacak çalısmalardır. Bu nedenle çalısmamızda ?otel isletmelerinde kurumsallasma, kurumsal yönetim ve sosyal sorumluluk kavramlarının incelenmesi uygun görülmüstür.
Özet (Çeviri)
The main objections of this study are to analyze the institutionalization studies in hotels which are the tourism operations and to overview the applications of social responsibility principle, one of the corporate management principles. In the first part of the study, the organizational and managerial structures of the operations are mentioned and the notion of the institutionalization and corporate management is analyzed. And the social responsibility notion in tourism operations is overviewed in the second part of the study. In the third part, as an application of the study, a survey was conducted within the center of Izmir and Çesme district on 3, 4 and 5 star hotel operations. Tourism sector which positively affects the development of the Turkish economy, largely contributes to the rise of national income. Although the institutionalization of lodging operations and their working with the social responsibility awareness are some of the factors decreasing the income of the operation; at the same time, by thinking long-term, they increase the lifetime of the operation. Thus, institutionalization, corporate management in lodging operations and social responsibility concepts are found suitable for our study.