Sermaye yapısının firmaların finansal performansı üzerine etkisi
The effect of capital structure on the firm financial performance
- Tez No: 208481
- Danışmanlar: PROF.DR. BERNA TANER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sermaye Yapısı, Finansal Performans, Finansal Hiyerarşi, Capital Structure, Financial Performance, Pecking Order Theory
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Sermaye yapısına ilişkin finans literatürü teorik ve sayısal örneklemler yönünden incelendiğinde, literatürde yer alan birçok görüş; sermaye yapısının işletmenin karlılığı ve piyasa değeri üzerinde etkili olduğunu savunur yöndedir. Sermaye yapısı ? finansal performans etkileşimi yönlü bu çalışmamda; sermaye yapısının sermaye maliyetiyle ilişkisi, borçlanma ve öz sermayenin optimum düzeyiyle işletmeye uygun hedef sermaye yapısının oluşturulmasının işletme performansına etkisi incelenmiştir Sermaye yapısına ilişkin net gelir, net faaliyet geliri gibi klasik yaklaşımlar yanında diğer kuramsal yaklaşımlara yer verilmiştir. Modigliani Miller çalışmaları milat olarak varsayılmış, diğer yaklaşımlar Modigliani Miller sonrası kuramsal görüşler olarak değerlendirilmiştir. Teorik olarak birinci bölümde, sermaye, sermaye yapısı ve sermaye yapısı öğeleri kavramsal olarak açıklanmıştır. İkinci bölümde sermaye yapısına ilişkin kuramsal yaklaşımlar verilmiştir. Üçüncü bölümde performans kavramı ve performans ölçümüne ilişkin teorik bilgilere yer verilmiştir. Dördüncü bölümde 22 gıda üreticisi işletmenin finansal performansı 2000 -2005 verileriyle analiz edilmiştir. Bu çalışmada sonuç olarak sermaye yapısının performans üzerindeki etkilerine ulaşılmaya çalışılmıştır. İşletmeler performans ölçümlerinde finansal analiz ve finansal kontrollerden yararlanır. Bu ölçümlerle firmaların etkinlik ve başarı dereceleri bulunur. Bu bağlamda firmaların hedeflerine ulaşma düzeyleri belirlenmiş olur. Yapılan incelemeler sayesinde firmaların borç ödeme güçleri ve büyüme oranları saptanır. Bu incelemeler geleceğe yönelik planların hazırlanmasında firma faaliyetlerinin denetim ve değerlendirilmesinde stratejilerin saptanmasında kullanılabilir. İşletmelerin performanslarının bilinmesi, ortakları, yöneticileri kreditörleri, vergi kurumlarını, denetçileri ilgilendirir. Taraflar işletmelerin performanslarını inceleyebilmek için finansal tablolardan yararlanırlar. Araştırmanın son bölümünde büyüme, büyüme oranları, borç dışı vergi kalkanı, vergi oranı gibi kontrol değişkenleriyle işletmelerin performans belirleyicisi olan karlılık ilişkisi incelenmiştir. Böylece işletmelerin finansal performansıyla sermaye yapısı ilişkisine ulaşılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
As the literature is reviewed for theory and numeric samples, most of conceptions argue that the capital structure has effects on firm?s profitability and market value. Capital structure-financial performance interaction dimensioned study the relationship between capital structure and cost of capital, the effects of optimal level of equity and the composition of target capital structure appropriate for the firm on the firm performance has been investigated. Together with the classic approaches in the finance literature related to capital structure such as net revenue, net operating revenue other theoretical approaches are also considered. Modigliani Miller approach is supposed to be the startup and other approaches are evaluated as the post Modigliani Miller theoretical views. In the first chapter the concepts of capital, capital structure and capital structure components have been explained conceptually. In the second chapter theoretical approaches related to the capital structure have been argued out. In the third chapter theoretical information concerning the concept of performance and performance measurement have been undertaken. In the fourth chapter the financial performance of 22 food manufacturer has been analyzed by 2000-2005 data. Consequently it is aimed at determining the impacts of capital structure on the performance in this study. Firms utilize financial analysis and financial controls in performance measurements. By these measurements the efficiency and success degrees of firms are obtained. In this context the degree of goal achievements of firms are determined. Through those examinations debt payout capability and growth rate of firms are established. Those examinations can be used for preparing future plans, auditing and evaluation of firm operations and for establishing strategies. Recognition of firms? performance pertains to the shareholders, managers, creditors, tax associations and auditors. Parties make use of financial statements to examine the firms? performance. In the last chapter of the study the relationship between the control variables of growth, growth rates, tax shelter, tax rate and the profitability, the so-called performance indicator of firms, are analyzed. By this way it is aimed at assessing the firms? financial performance-cost structure relations.