Stratejik planlama ve KOBİ'lerdeki uygulamalar üzerine bir araştırma
Strategic planning and a research on SME's applications
  1. Tez No: 208486
  2. Yazar: MUSTAFA KEVSER
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. PINAR SÜRAL ÖZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: KOB, Stratejik Planlama, Stratejik Planlama Araçları, Çevre Analizleri, SME, Strategic Planning, Strategic Planning Tools, Enviroment Analysis
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 250
Özet
Ekonomilerin kalkınmasında, saglıklı ve dengeli büyümesinde KOB'ler çok önemli rol oynamaktadırlar. ssizligin azaltılması, istihdam alanlarını genisletmesi, esnek üretim yapılarına sahip olmaları gibi birçok neden onları günümüzde daha önemli bir konuma getirmektedir. KOB'lerin artan önemleri onların daha iyi yönetilmeleri konusunu da gündeme getirmistir. Stratejik planlama KOB'lerin daha iyi yönetilmelerinde kullanılabilecek bir araçtır. Stratejik planlama, bir örgütün gelecekte basarılı olabilmek için, örgütün üst yönetimi tarafından, gelecegin tasarlanması, gerekli prosedür ve operasyonların gelistirilmesi sürecidir. Stratejik planlama sürecinde isletmeler, farklı vadelerde ve niteliklerde stratejik planlar olustururken, çesitli stratejik planlama araçları kullanırlar. Kullanılan stratejik planlama araçları ile isletme çevreyi anlama ve analiz etme imkanını bulur. Bu çalısmada KOB'ler kuramsal ve kavramsal yapıları ile incelenmistir. Planlamanın ne olduguna deginilerek, stratejik planlamanın kavramsal çerçevesi çizilmistir. Stratejik planlama süreçsel olarak ele alınmıs; iç ve dıs çevre analizlerine, isletmelerin bu süreçteki uygulamalarına ve kullandıkları stratejik planlama araçlarına yer verilmistir. Çalısmada yapılan anket uygulaması ile kuramsal bölümde incelenen konuların görgül bir arastırmayla desteklenmesi amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Small to Medium Entreprises (SME) entreprises have a vital role on heatthy and sustainable growth of the economy. Reasons like reducing unemployment, widening investment areas and owning a flexible production structure puts them in a important position. The increasing importance of SMEs, has brought the issue of better SME management under the spotlight. Strategic planning is a tool to be used for better SME management. Strategic planning is the process of designing the future, essential procedures and operations develeopment by the organisation top management for future organisational success. n this process the businesses, put together strategic plans with various time frame and attributes. The strategic plan tools allow the business to understand and analyse the environment. At this study SME?s corporate and teoric structures are reviewed. The essence of planning is mentioned as well as drawing the teoric framework of planning. Strategic planning is discussed progressively; internal and external environment analysis, bussinesses applications and strategic planning tools used in this time frame are included. Suryey application in this study and the issues emphasized in the corporate section are aimed to be supported by an empirical research.