Personel seçiminde değerlendirme yöntemlerinin incelenmesi
The analysis of assessment methods in personell selection process
  1. Tez No: 208485
  2. Yazar: MEHMET ATALAY
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. TUNÇ DEMİRBİLEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Personel, Personel Seçimleri, Seçim Teknikleri, Değerlendirme Teknikleri, Personell, Personel selection, Selection tecniques, Assessment Methods
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
İşletmeler içinde bulundukları yoğun rekabet koşulları altında yaşamlarını sürdürebilmek için etkin ve verimli bir şekilde faaliyet göstermek zorundadırlar. İşletmelerin etkin ve verimli olabilmeleri, maliyetleri en aza indirmelerine, yaratıcı olmalarına ve çağın teknolojisini yakalamalarına bağlıdır. Bunların tümü de işletmelerde görev yapan personel tarafından gerçekleştirilecektir. Bu nedenle personel seçim işlevi, uygun seçim tekniğinin ve doğru değerlendirme yöntemlerinin kullanılması işletmelerin en önemli unsuru olmaktadır. İşletmeler en ileri teknolojiyle çalışıp, sermaye birikimi açısından çok büyük kaynaklara sahip olabilirler. Eğer bu kaynaklar, gerekli niteliklere sahip personelle buluşturulamazsa, başarısızlık kaçınılmaz olacaktır. Başarısız bir seçim süreci, üretim sürecinin aksamasına, kaynakların verimsiz kullanılmasına dolayısıyla pazar kaybına yol açacaktır. Personel seçimine gereken önemi vermeyen işletmeler, bir yandan kendi yıkımlarını hazırlarken bir yandan da yanlış seçilmiş personeli ekonomik ve psikolojik yıkıma sürüklerler. Bu koşullar altında işletmeler öncelikle günümüz koşullarını çok iyi değerlendirerek, kendilerine en uygun seçim sürecini uygulamak zorundadırlar. Uygulanan süreçte seçim teknikleri ve değerlendirme yöntemleri azami öneme haizdir. Bu bilgiler ışığında, bu çalışmada personel seçim sürecinin ve değerlendirme yöntemlerinin azami doğrulukla uygulanması için yeniden değerlendirilmesi yapılmıştır. Çalışmanın ilk bölümünde personel seçiminin amacı ve önemi üzerinde durularak süreç üzerinde bilimsel veriler tespit edildikten sonra personel seçim teknikleri ayrıntıya inmeden açıklanmıştır. Bu tespitler yapıldıktan sonra süreçte karşılaşılan problemler incelenmiş, seçim işleminin başarılı olması için değerlendirilmesi gereken bazı değişkenler üzerinde durulmuştur. Bu süreçte yaşanan aksaklıklar, şirket verimliliği, personel performansına olan dolaylı etkileri ve seçimin geçerliliği ve geçerliliğin ölçülmesinde uygulanan yöntemlerin tespiti yapılmıştır. Personel seçiminde kullanılan testler değişik boyutlarıyla ele alınmıştır. Test bataryasının oluşturulma süreci, testlerin güvenilirlik ve geçerliklerinin tespit edilmesi, bu süreçte yaşanan aksaklıklar, test kullanımında yapılan hatalar ve Türkiye'de uygulamada yapılan hatalar incelenmiştir. İşe alma görüşmesinde kullanılan yöntemler incelenmiş ve görüşmenin geçerliliğini etkileyen hatalar tespit edilmeye çalışılmıştır. Bunun yanında yeni organizasyon yapıları incelenmiş ve seçim sürecine ve değerlendirme yöntemlerine etkileri ile ilgili bir değerlendirme yapılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
As a result of the effects of the globalization process, the companies from now on emphasize the importance of strategic approach and administration in their marketing applications. For this the companies to be efficient and effective, need low-cost production and to get along wıth the technological developments. All thıs ımprovement is to be done by the employees of the companies. In any case, however, an organization stil functions through its members. Because of this, the personell selection process, use of the appropriate selection method and the wright assessment method get the higher importance. The companies may use the higher technologies and also may have plenty of stockholds. If this resources don?t meet the wright employees who have the appropriate specialities, ıts high time for the company to have the victory.As an outcome of the globalization and international commercial treaties, the firms are faced with a more demanding rivalry circumstances.In so much as that, the companies which don?t give the importance to the personell selection, evaluation and assessment procrss are so face to face with a bad end. Of all these circumstances companies priorily have to evaluate the nowadays circumstances and have to select and apply the most appropriate selection and evaluatıon process for themselves. In this process selection techniques and assessment methods have the higher priority. After these information, in this master graduate thesis, reevaluation of personell selection process and assessment methods has been researched to be applied more accurately. In the first part of the thezis after the answer was given to the importance of personell selection process , personell selection tecniques were explained generally.