NATO and the European Union: Partners or competitors in promoting international security?
NATO ve Avrupa Birliği: Uluslararası güvenliği ilerletirken ortaklar mı rakipler mi?
- Tez No: 208487
- Danışmanlar: DOÇ.DR. NİLÜFER KARACASULU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: NATO, AGSP, Transatlantik güvenlik iliskileri, uluslararası güvenlik, Irak Savası, NATO, ESDP, transatlantic security relations, international security, the Iraqi War
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Soguk Savas sonrasında bazı çekinceler ortaya çıkmıs olmasına ragmen NATO hayatta kalabilmis ve Soguk Savas sonrası degisen güvenlik dinamiklerine uyum saglayabilmistir. Örnegin, yürüttügü `alan dısı' politikalar yoluyla NATO odagını ortaklasa savunmadan ortaklasa güvenlik alanına kaydırmıs ve Soguk Savas sonrası olusan kargasayı dengeleyerek Avrupa- Atlantik bölgesinde faal bir rol oynamıstır. Ortaklasa savunma ilkesi NATO'nun birincil amacı olarak kalmıs olmasına ragmen Müttefikler Soguk Savas sonrasındaki kapsayıcı güvenlik anlayısını içeren güvenlik politikaları üretmislerdir. Bu arada, AB ekonomik birliginin yanı sıra askeri ve siyasi birligini de tamamlamak için Maastricht Anlasması'ndan sonra çesitli adımlar atmıstır. AB ilk önce Avrupa bölgesinde daha sonra da küresel olarak daha aktif bir rol oynama istegindedir; ama AB'nin uluslararası bir aktör olarak ne kadar etkin olacagı henüz belli degildir. Son dönemde özellikle Irak müdahalesinden sonra AB'nin Amerika ile olan iliskileri ciddi bir krize girmistir. AB'nin Amerika'nın yeni binyıldaki tek taraflı politikalarına karsın çok taraflılıktan yana tavır sergilemesi hem NATO açısından hem de Atlantik'in iki yakası arasındaki siyasi ve askeri birlik açısından sorunlar yaratmıstır. AB ve Amerika güvenlik belgelerinde uluslararası güvenligi ilerletmek için üzerinde durulan farklı yollar Atlantik'in her iki yakasında farklılasan politikaları yansıtmaktadır. NATO ittifakı üzerine kurulmus olan AB üye ülkeleri ve Amerika arasındaki köklü ortaklık her iki taraf için de vazgeçilmezdir. Amerika Avrupa'nın isbirligine ve AB de Amerikan destegine ve ortaklıgına ihtiyaç duymaktadır. Hem Transatlantik güvenlik hem de küresel güvenlik açısından, Amerika ve AB hâlâ ortaktırlar. Fakat son dönemde uluslararası güvenligi ilerletirken ortaya konulan davranıslarda farklı görüsler ve yollar izlemislerdir. Sonuç olarak, ayrılan politikalar Atlantik'in her iki yakasını rakip kılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Although there were some hesitations at the end of the Cold War, NATO has survived as a collective defense organization and adapted itself to the changing security dynamics of the post-Cold War era. For instance, by `out-ofarea? policies, NATO shifted its focus from collective defense to collective security and played an active role, especially in the Euro-Atlantic region, in stabilizing the turmoil that occurred after the Cold War. Even though the principle of collective defense has remained as the primary aim of NATO, the Allies produced new security strategies, which involve a comprehensive security understanding in the post-Cold War era. Meanwhile after the Maastricht Treaty, the EU has taken steps to complete its political and military union besides economic. It is willing to play more active, firstly in the European region and later in the global context; it is not yet clear how effective the EU?s role will be as an international actor. Recently, the EU?s relations with the US have undergone a serious crisis with the Iraqi intervention. Especially, the EU?s search for multilateralism in contrast to the US unilateral policies in the new millennium, created problems for the political and military unity between the two sides of the Atlantic as well as for NATO. The different views which are emphasized for promoting international security in the US and EU security documents reflect the diverging policies of both sides. Yet, the deep-rooted partnership between the United States and the EU members based on NATO is indispensable for the both sides. The United States needs European cooperation and the EU needs the US support and partnership. For the Transatlantic security in particular and the global security in general, the United States and Europe are still partners. But in the conduct of their security policies for promoting international security, they have given different views recently. Thus, the divergence of policies renders the both sides of the Atlantic as competitors.