Balanced Scorecard and its effects on firm performance of non-financial firms in Istanbul Stock Exchange (ISE)
Performans Karnesi'nin İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'ndaki finansal olmayan şirketlerin firma performansına etkisi
  1. Tez No: 208490
  2. Yazar: ÖZGÜR BARIŞ HAZIR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. ÇAĞNUR BALSARI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Performans karnesi, Firma performansı, stanbul Menkul Kıymetler Borsası, performans yönetimi, performans ölçümü, Balanced Scorecard, firm performance, Istanbul Stock Exchange, performance management, performance measurement
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi (İngilizce) Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Son yıllarda performans kavramı giderek artan sayıdaki akademik çalısmanın konusu olmustur. Performans kavramı performans ölçüm yaklasımları, performans ölçüm sistemleri ve performans yönetim sistemlerine dönüserek karmasık örgütlerin ihtiyaçlarına uygun olarak gelismektedir. Robert Kaplan ve David Norton tarafından gelistirilen Performans Karnesi, Dünya genelinde yapılan arastırmalarda Dünya'nın en çok tercih edilen performans yönetim sistemlerinden biri olarak öne çıkmıstır. Finansal, müsteri, süreçler ve ögrenme ve gelisme olarak 4 boyuttan olusan performans karnesinin sirketlerin firma performansını artırdıgı öne sürülmüstür. Bu çalısma, Performans Karnesi'nin finansal performansa olumlu etkisini arastırmaktadır. Daha önceki çalısmalarda performans karnesinin istatistiksel olarak firma performansına olumlu etkisinin yeterli derecede arastırılmamıstır. Bunun sebebi vaka analizi, uygulama planı seklinde anket cevapları kullanılmıs olmasıdır. Bu çalısma objektif sayısal veriler kullanarak Performans Karnesi'nin finansal performansa etkisini analiz etmektedir. stanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda islem gören 195 finansal olmayan sirkete gönderilen ankete 35 kullanılabilir cevap alınmıs; 20 sirketin Performans Karnesi kullandıgı, 15 sirketin ise bu sistemi kullanmadıgı görülmüstür. 20 sirketin de kontrol grubu dahil edildigi çalısmada Performans Karnesi kullanan sirketlerin, kullanmayan sirketlere gore daha iyi performans gösterdigi bulunmustur. Performans Karnesi kullanıcılarında daha yüksek getiri ve satıs büyümesi ve daha düsük üretim maliyeti gözlemlenmistir.Fakat kontrol grubuna göre ise belirgin bir farkı olmadıgı gözlemlenmistir. Çalısmanın bir diger sonucunda Performans Karnesi kullanan sirketlerin öz sermaye yeterliligi ve varlık yeterliligi ölçütlerini gelistirdigi görülmüstür.
Özet (Çeviri)
In the recent years, research on performance has been increasing in number. Performance concept is developing as performance measurement frameworks, performance measurement systems and performance management systems in order to satisfy the needs of complex organizations. Balanced Scorecard, developed by Robert Kaplan and David Norton, performance management system is seen one of the most preferred management systems according to previous literature. Balanced Scorecard, being composed of four perspectives; financial, customer, internal, business process and, learning and growth is employed for increasing firm performance. The study investigates Balanced Scorecard?s effect on financial performance. Previous research is indicated to be lack of proving the statistical evidence that Balanced Scorecard improves performance. This is due to the use of case studies and implementation plans based on survey results in previous studies. This study uses objective numeric data to analyze effect of Balanced Scorecard on financial performance. The questionnaire used in the study which has been sent to 195 non-financial companies listed in Istanbul Stock Exchange (ISE) was responded by 35 firms as 20 companies using Balanced Scorecard and 15 companies not using Balanced Scorecard. Also adding 20 companies as a control group, it is found that Balanced Scorecard user companies perform better than non-user companies. They have higher return and sales growth and lower production costs. However, no statistical difference between Balanced Scorecard user companies and non-respondent companies is observed. As another result of the study, it is seen that Balanced Scorecard user companies improve their return on assets and return on equity measures.