Performans karnesi (Balanced Scorecard) ve performans karnesini etkileyen faktörlerin belirlenmesine yönelik Kayseri imalat sanayinde bir araştırma
Balanced scorecard and a study for investigating the factors affecting balanced scorecard in Kayseri manifacturing industry
  1. Tez No: 383806
  2. Yazar: CİHAT SAVSAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AZZEM ÖZKAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Performans Karnesi, İşletme Performansı, Balanced Scorecard, Balanced Scorecard, Organizational Performance
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 240
Özet
Günümüz bilgi temelli ekonomilerinde işletmelerde değer yaratan varlıklar daha çok maddi olmayan varlıklar olarak ön plana çıkmaktadır. Bu gelişme işletmelerde örgütsel performans değerlendirme ve yönetimini de etkilemiştir. Dolayısıyla işletmeler geleneksel yöntemlerin aksine; strateji ile uyumlu ve performansı çok boyutlu değerlendiren yöntemleri kullanmaya başlamıştır. Bu yöntemlerin en önemlilerinden birisi de Performans Karnesi'dir. Performans karnesi performansı finansal boyut, müşteri boyutu, içsel süreçler boyutu ve öğrenme-gelişme boyutu ile değerlendirmektedir. Bu amaçla Kayseri ili imalat sanayinde yer alan ve en çok işçi çalıştıran ilk 100 işletme üzerinde anket uygulaması gerçekleştirilmiştir. Bu işletmelerden 50 tanesine içerisinde örgüt kültürü, inovasyon performansı, iç girişimcilik ve muhasebe bilgi sisteminin etkinliği ve performans karnesi ölçeklerinin bulunduğu anketler yapılmıştır. Elde edilen bulgulara göre bu değişkenler içerisinde performans karnesi üzerinde en çok etkisi olan örgüt kültürüdür. Ayrıca inovasyon performansı ve muhasebe bilgi sisteminin etkinliği de performans karnesi üzerinde pozitif etkiye sahiptir. İç girişimciliğin ise sadece performans karnesinin finansal boyutu üzerinde pozitif etkisi olduğu görülmektedir. Örgütsel öğrenme, insan kaynakları uygulamaları ve entelektüel sermaye değişkenlerinin yer aldığı ikinci grup anketler diğer 50 işletmeye yapılmıştır. Entelektüel sermayenin performans karnesini en çok etkileyen değişken olduğu görülmüştür. İnsan kaynakları uygulamaları ve örgütsel öğrenmenin de performans karnesi üzerinde pozitif etkisi olduğu bulgular arasındadır.
Özet (Çeviri)
In today's knowledge-based economy, assets creating value in the business are mostly intangible assets. This fact has also affected the organizational performance evaluation and its management. Therefore, unlike traditional methods, businesses have started to use evaluation methods which are multi dimensional and compatible with strategy. The most important of these methods is Balanced Scorecard. Balanced Scorecard evaluates the performance by considering into account its financial perspective, customer perspective, internal processes perspective and learning-growth perspective. It was conducted a survey, for this purpose, on the first 100 businesses having the largest employment capacity in the manufacturing industry of Kayseri city. Some surveys containing organizational culture, innovation performance, internal entrepreneurship and effectiveness of the accounting information system and scales of balanced scorecard, were conducted in 50 of these enterprises is organizational culture. In addition, innovation performance and the effectiveness of . According to the findings, the most significant effect on the Balanced Scorecard in these variables the accounting information system has a positive effect on Balanced Scorecard. It was observed that internal entrepreneurship has a positive effect only on the financial perspective of Balanced Scorecard. The second group surveys containing organizational learning, human resource practices and intellectual capital variables are conducted on other 50 businesses. It was found that most influencing variables on the Balanced Scorecard is intellectual capital. Positive effects of human resource practices and organizational learning on the Balanced Scorecard are considerable in the findings.