Aile şirketlerinde genç neslin kurumsallaşmayıa bakış açısı üzerine bir uygulama
An application on the attitude of family business toward institutionalization
- Tez No: 208491
- Danışmanlar: PROF. DR. ESİN KÜHEYLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Aile Şirketleri, Kurumsallaşma, Family Business, Following Generation, Institutionalization
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Dünyadaki ve ülkemizdeki şirketlerin büyük bir çoğunluğunu faaliyetleriile bulundukları ülke ekonomisi için önemli bir fonksiyon icra eden aileşirketleri oluşturmaktadır. Küreselleşme eğilimi ile artan rekabet ve değişenişletmecilik anlayışı, işletmelerin sürekliliğinin sağlanabilmesi ve işleyişiningaranti altına alınabilmesi için, kurumsal bir yapının mevcudiyetini gereklikılmaktadır. Bu gereklilik, özellikle aile şirketleri için daha da büyük önemkazanmaktadır. Nitekim her türlü etkileşim ve iletişimde belirli kurallarınhâkimiyeti olarak nitelendirilen kurusallaşmanın; ailenin işin sahipliğiniüstlenmesi, yönetim kararlarında ve faaliyetlerinde yetkinin merkezileşmeeğilimde olabilmesi gibi aile şirketlerinin kendine has özellikleri nedeniyle,geneli kapsayacak şekilde sağlıklı bir biçimde işlediğini söylemek mümkündeğildir.Aile şirketlerinin uzun ömürlü ve başarılı bir şekilde faaliyetlerinisürdürebilmeleri için kurumsallaşma yolunda neler yapabileceklerinin venesiller arasında benzerlik ve farklılıkların tespit edilerek sonraki nesillerinkurumsallaşmaya bakış açısını ortaya koymak büyük önem taşıyabilecektir.Bu düşüncelerle yapılan araştırmanın temel amacı; ülkemizekonomisinde yer alan işletmelerin genel profiliyle paralellik arz eden ve büyükçoğunluğunu küçük ve orta ölçekli işletmelerin oluşturduğu aile şirketlerinin, neölçüde kurumsallaşma çabası içinde oldukları ve sonraki nesillerin bu konuyane kadar sahip çıktıklarını belirleyebilmektir. Bu amaca ulaşabilmek için,Manisa'da faaliyette bulunan ve MAGİAD (Manisa Genç İşadamları Derneği)üyesi olan 50 aile şirketine, araştırmanın önermelerine yönelik olarakhazırlanmış bir anket formu dağıtılmış, verilen cevaplar doğrultusundaistatistikî analizler yapılarak sonuca ulaşılmaya çalışılmıştır.Yapılan araştırmanın, ilgili kişi ve kuruluşlar nezdinde, konununönemine dikkat çekmek ve aile şirketlerinin sürekliliğini sağlayabilecekleri biryapıya ulaşabilmeleri yolunda, yöneticilerin neler yapabilecekleri noktasındakatkıda bulunacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The majority of the organizations in the world and our country areconsisted of family businesses which perform an important function for theeconomy of the country where they exist. In consequence of globalization,increased competition and shifted management concept which are twoconsequences of globalization stream, require an institutionalized structure inorder to maintain the existence of the organizations and their operations. Theserequirements are especially important for family businesses. However, one cannot say that the institutionalization -which is defined as the domination ofcertain rules throughout every transaction and communication- would workappropriately for common because of the ownership of the family and thecentralization in the management decisions and actions.For the family businesses to sustain their activities in a successful matter,it is important to determine ?what to do?s? according to institutionalization, tofix the similarities, and the differences among the generations, and display thepoint of view of the subsequent generations for the institutionalization.The main goal of this study is to determine whether the family businesses?which are alike the general profile of businesses in our country and themajority are consisted of small and middle sized companies- are in effort ofinstitutionalization and the subsequent generations are committed to this issue.In order to achieve this goal, the research instrument is applied to 50 familybusinesses which are MAGIAD (Manisa Association of Young Businessmen)members and through statistical analysis it is aimed to reveal the solution.With this study, it is aimed to attract the attention of people and institutions andto attribute the managers in order to show them the way to constitute thestructure to maintain the sustainability of their institutions.