İnsan kaynakları birimlerinin işe alım sürecindeki hukuki işlevleri
Legal acts of human resource departments in recruitment process
  1. Tez No: 208492
  2. Yazar: YASEMİN EKEN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SERKAN ODAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: nsan Kaynakları Birimleri, se Alım Süreci, s Sözlesmesi, syeri ve Disiplin Yönetmeligi, Rekabet Yasagı Sözlesmesi
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 167
Özet
nsanı temel alan ve onun daha etkin, verimli, yararlı, üretken olması, diger yandan is doyumuna sahip ve mutlu olabilmesi için gerekli düzenlemelerin tamamını yapan insan kaynakları birimleridir. Çalısma ortamında kisinin ise alınmasından uyum, egitimine, ücret ayarlamasına, isyeri ile olan hukuki bagına, verimliligine, performans degerlendirmesine, maddi ve sosyal ihtiyaçlarının karsılanmasına ve isten ayrılmasına kadarki tüm süreçler insan kaynakları birimleri tarafından gerçeklestirilir. nsan kaynakları birimlerinin basarısının ilk ve en önemli kosulu isletme için gerekli ve yeterli isçi gereksinmesinin ve ondan nasıl yararlanılacagının önceden düzenli ve bilinçli olarak saptanmasıdır. Bunun için insan kaynakları birimleri insan kaynakları planlaması sonucunda ortaya çıkan eleman ihtiyacını, yeterli nitelikte ve sayıda aday toplayarak ve bu adaylar arasından en dogru yöntemle en dogru kisiyi seçerek, ise alım sürecini tamamlamaktadır. se Alma sürecindeki hukuki yükümlülükler insan kaynakları birimleri ve aday tarafından yerine getirilmesi gerekmektedir. nsan kaynakları birimleri ise alma sürecinde hukuki islevleri dıs kaynaklı eleman talebinde ilanlar ile baslar, mülakatlar ile devam eder hizmet sözlesmesi, pozisyonun kritikligine göre imzalanan rekabet yasagı sözlesmesi, isyeri kurallarını aktaran isyeri yönetmeligi, disiplin yönetmeligi, is saglıgı ve güvenligi talimatları, görev tanımı konularında bilgi alarak imza altına alınacaktır. Kisinin sözlesmeleri imzalamasıyla hukuki yaptırımlar bitmiyor isçinin sigorta girisinin yapılması, Çalısma ve Sosyal Güvenlik Bakanlıgı ve s Kurumuna bildirilmesi ile ise alım sürecinin hukuki islevleri tamamlanmaktadır. Adayın kendisine yapılan is teklifini kabulünden sonra özlük dosyası belgelerinin temini, is görüsmelerinde bilgi verme, eski isyerinden çalısma belgesi getirme yükümlülükleri bulunmaktadır. Çalısmamız nsan kaynakları birimlerinin ise alma sürecindeki hukuki islevleri ve yerine getirilmesi gereken prosedürler örnekleriyle ve ayrıntılarıyla nsan Kaynakları Birimlerinde çalısan bir kisi için el kitabı olması amacıyla olusturulmustur.
Özet (Çeviri)
Human resources units are focus on person and provide and provide whom more effective, productive, useful, producing on the other hand who makes necessary arrangements to have work satisfaction being happy. In organization from recruitment of worker until orientation, training, wage arrangements, legal agreement with work place, productivity, appriciating of performance, provide tangible and social needs besides leave out work that all process are eventuated by human resources units. The first and most principal conditions that achievement of human resources units to assign necessary and enough employee and how can be useful before to be regularly and consciously. Therefore human resources units pick up enough qualification and quantitation candidate and between these candidates by choosing with the most correct way, the most correct person at the end of the human resources planning to occur worker needs are complated recruitment process. Legal function of human resources units at the recruitment process begin with advertising of outsourcing worker demand and maintaning with interview. Candidate after accepting of work offer for itself providing documents of personal files, service agreement, according to hardness degree of position signed competing prohobition agreement, corporation bylaws about work place rules, by taking information aboout occupational healt and safety topics will sign an agreement. When worker signed agreements, legal functions don?t finish. Legal functions of recruitment process complete with being insured of worker, are declareted to Ministry of Labour and Social Security and s-Kur. In this studying human resources units, recruitment process and in this process the legal functions will be told with details. Key World: 1)Human Resource Department, 2)Recruitment, 3)Legal Acts,