Çoklu kalite karakteristikleri için karesel kayıp fonksiyonları ve sinyal gürültü oranlarının kullanımı üzerine bir uygulama
A case study on using quadratic loss functions and signal noise ratios for multiple quality characteristics
- Tez No: 208502
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ALİ KEMAL ŞEHİRLİOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonometri, Econometrics
- Anahtar Kelimeler: a) Kayıp Fonksiyonu, a) Loss Function
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Taguchi yöntemi, ürünlerin veya süreçlerin performansını daha düşük maliyet ile ve daha az sürede geliştirmek için uygun bir tekniktir. Bunun yanı sıra parametre koşullarını optimize etmek (en iyilemek) için bir tek kalite karakteristiği üzerine odaklanır. Uygulamada ise birçok ürün ve/veya süreç birden daha fazla kalite karakteristiğine sahiptir. Endüstriyel uygulamalarda kalite karakteristikleri statik veya dinamik karakteristiklerdir. Statik kalite karakteristiklerini içeren parametre tasarımını optimize etmek için bazı yaklaşımlar uygulanmıştır. Fakat çoklu ve aynı zamanda dinamik kalite karakteristikli optimizasyonlar üzerine çok az odaklanılmıştır. Bu tezde, dinamik çoklu kalite karakteristikli parametre tasarımı için toplam beklenen kaybı eşzamanlı olarak minimize etmek için Taguchi' nin kuadratik kalite kayıp fonksiyonu yardımı ile koşullu istatistiksel bir model türetilmektedir ve bu yaklaşımı destekleyen bir örnek gösterilmektedir.
Özet (Çeviri)
The Taguchi method is a useful technique to improve the performance of products or processes at a lower cost and in less time. The Taguchi method focused on a single characteristic to optimize the parameter conditions. In practice, most products and processes have more than one quality characteristic. Quality characteristics in industrial applications are static or dynamic characteristics. Several approaches have been applied to optimize the parameter design including static quality characteristics. However, little attetion has been focused on optimizing the multiple dynamic quality characteristics. In this thesis, a conditional statistical formula corresponding to the model is derived from Taguchi? s quadratic quality loss function to minimize the expected total cost for the parameter design of multiple dynamic quality characteristics simultaneously. An example demonstrating this approach is illustrated.