Bilgi toplumuna dönüşüm sürecinin Avrupa Birliği ve Türkiye'de istihdam yaratmaya etkisi
Impact of transformation to knowledge society on employment creation in the EU and Turkey
  1. Tez No: 208503
  2. Yazar: BEYZA SÜMER
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HÜSNÜ ERKAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgi Toplumu, İstihdam Yaratma, Büyüme, İstihdam Politikası, İstihdam Stratejisi, Knowledge Society, Employment Creation, Growth, Employment Policy, Employment Strategy, Turkey
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrupa Birliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 343
Özet
Teknolojik gelişmeler dünya tarihinde ekonomik hayatın belirleyicisi olmuştur. Gerek tarım ve sanayi toplumlarının, gerekse bilgi toplumunun temelinde, kendine özgü belli bir teknoloji ve teknolojik düzey yatmaktadır. Sanayi devriminin insanlığa getirdiği köklü değişim ve dönüşümlere benzer bir süreç günümüzde yaşanmaktadır. Toplumsal değişimlerin ana eksenini oluşturan teknolojinin üreticisi ve kullanıcısı olan işletmeler; bilgi ekonomisine geçiş sürecinde, küresel düzeyde yaşanan şiddetli rekabetin de etkisiyle üretim, dağıtım ve iş organizasyonlarını yeni sürece adapte etmeye çalışmaktadırlar. Ağ işletmelerin üretim, organizasyon, dağıtım faaliyetleri; işgücü piyasalarına yeni bir paradigma olarak yansımaktadır. Bilgi toplumuna dönüşüm sürecinde, işgücü piyasasındaki paradigmal değişimle birlikte, istihdamda da önemli değişimler görülmektedir. İstihdamın yapılanışındaki değişimler, bireylerin yaşamını doğrudan etkilemektedir. Ekonomik büyüme; adil bir gelir bölüşümü ve yeterli istihdam sağlayamadığı için, bu alanda uygulanan politikalar ve stratejiler büyük önem taşımaktadır. Bu kapsamda, çalışmanın öncelikli amacı, AB ve Türkiye'de büyüme ve istihdam politikaları ve stratejilerinin istihdam yaratmaya etkisinin incelenmesidir. AB için eşitliği öne çıkaran stratejiler ve uygulamaların önemini vurgulamak; Türkiye için eşitlikçi etkinlik temelinde bir ulusal istihdam politikası ve stratejisi önermek bir diğer amaçtır. Bu amaca yönelik olarak, çalışmanın birinci bölümünde bilgi toplumu ve istihdam yaratma kavramları ele alınmıştır. İkinci bölümde, AB'nde istihdamın yapılanışı; büyüme, hizmetler sektörü, istihdamın mesleki dağılımı konuları öne çıkarılarak incelenmiştir. Üçüncü bölümde, AB'nde istihdam politikaları ve stratejiler karşılaştırılmış, işgücü piyasasındaki yeni oluşumlar eşitlikçi etkinlik bağlamında değerlendirilmiştir. Dördüncü bölümde ise, daha önceki bölümlerde ele alınan konular Türkiye için analiz edilmiş; sonucunda ulusal bir istihdam politikası ve stratejisi önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
Technological changes have been main determinants of the economic life in the world history. Specific technologies are embedded in the agrarian, industrial, and knowledge societies Industrial revolution brought radical changes and transformations to the menhood. A similar process is also happening now. Entreprises, which are the producers and users of technology, have been trying to adapt their production, distribution, and organization activities to this new process, with the effect of global competition. The activities and behaviours of the web entreprises reflect on the labour markets as a new paradigm. In the transformation process, alongwith the paradigmal change in the labour markets, significant changes take place in employment. These changes have direct effect on people?s lives. Since economic growth cannot provide a fair distribution and a sufficient level of employment, policies and strategies carry great importance. In this context, the primary aim of this research is to analyze the impact of growth and employment policies and strategies on employment creation in the EU and Turkey. Another aim is to highlight the importance of eqitable policies and strategies and to propose a national employment policy and strategy for Turkey on the grounds of `effiquity?, that is efficiency and equity together. To this end, first chapter of dissertation analyzes definitions and components of knowledge society and employment creation. Second chapter investigates the structure of employment, growth, services sector, and occupational structure of employment in the EU. Empoyment policies and strategies of the EU have been studied and compared, and the new formation in the labour market have been evaluated on the basis of effiquity. Last chapter includes the analysis of the previous subjects for Turkey within the perspective of employment creation. In the end, a national employment policy and strategy have been proposed for Turkey.