Türkiye'de finansal gelişme ve ekonomik büyüme ilişkisi: nedensellik analizi
Financial development and economic growth in Turkey: causality analysis
  1. Tez No: 208501
  2. Yazar: CEM SERHAT EVİN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AYLİN ABUK DUYGULU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Banking
  6. Anahtar Kelimeler: Finansal Gelişme, Ekonomik Büyüme, Nedensellik, Birim Kök, Eşbütünleşme, Financial Development, Economic Growth, Causality, Unit Root, Cointegration
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Finansal sektör tasarrufların bireylerden yatırımcılara aktarılmasında temel kanaldır. İyi işleyen bir finansal sistemin ekonomik büyümeyi olumlu etkilediği kabul edilmektedir. Bu nedenle aracılık işlevi tasarruf sahiplerinden yatırımcılara basit bir fon aktarımının ötesinde, kaynakların en üretken yatırımlara dağılmasını sağlayarak etkinliğin arttırılmasına katkıda bulunmaktadır. Finansal gelişme ve ekonomik büyüme ilişkisi 1970'lerden beri önemli bir tartışma konusu olarak kalmıştır. Özellikle de finansal sektörün gelişimi ile ekonomik büyüme arasındaki nedenselliğin yönü büyük ilgi çekmiştir. Arz öncüllü hipoteze göre, finansal gelişme ekonomik büyümeyi arttırmaktayken, talep takipli hipoteze göre ilişkinin yönü ekonomik büyümeden finansal gelişmeye doğrudur. Bu çalışma finansal gelişme ve ekonomik büyüme ilişkisini 1986:1- 2006:4 döneminde birim kök ve eşbütünleşme analizi tekniklerini kullanarak incelemektedir. Ampirik bulgular kısa dönemde nedenselliğin ekonomik büyümeden finansal gelişmeye doğru olduğunu göstermekte ve talep takipli hipotezi desteklemektedir. Diğer taraftan söz konusu bulgular, uzun dönemde Türkiye'de finansal gelişme ile ekonomik büyüme arasında zayıf bir bağ olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Financial sector is the major channel to mobilize savings from individuals to investors. It is accepted that, a well functioning financial sector positively affects the economic growth. The intermediation function that is beyond being a simple fund transfer from te savers to investors, contributes to increase in efficiency by allocating resources to the most productive investments. Ever since 1970?s the relationship between financial development and economic growth has remained an important issue of debate. The direction of causality between financial sector development and economic growth, in particular, has attracted a great deal of attention. According to supply-leading hypothesis financial development leads to economic growth, however demand following hypothesis asserts that the direction of the relationship runs from economic growth to financial development. This study examines the causal relationship between financial development and economic growth in Turkey for the period 1986:1-2006:4, using techniques of unit root and cointegration analysis. The empirical findings show that, in the short-run, causality runs from economic growth to financial development and support the demand-following hypothesis. On the other hand the findings, in the long run, show a weak link between financial development and economic growth in Turkey.