Yatırım fonlarının performans değerlendirmesi: a tipi karma fonlar için çok kriterli modellerle türkiye uygulaması
Mutual funds performance evaluation: for a type balanced funds with multi criterion turkey practice
- Tez No: 208508
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. LALE ALKINOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Yatırım Fonları, Performans Degerlendirmesi, Çok Kriterli Performans Degerleme Yöntemleri, mutual funds, performance measurement, multi criterion performance evaluation models
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 185
Özet
Ülkelerin büyüme ve kalkınmasının saglanmasında önemli bir etken olan yatırımlar için büyük fonlara ihtiyaç duyulur. Bu durum, tasarruf sahiplerinden fon talep edenlere fon aktarımını saglayan finansal piyasaların, finansal kurumların ve finansal araçların öneminin artmasına ve yatırım kurumlarının ve yatırım araçlarının çesitlenmesine sebep olmaktadır. Bu çalısmanın konusunu olusturan yatırım fonları, sermaye piyasasındaki önemi giderek artan ve tasarruf sahiplerine belli ilkeler dogrultusunda profesyonel yönetim hizmeti veren yatırım araçlarıdır. Yatırım fonlarının basarısı ve alternatif yatırım araçları ve diger yatırım fonları ile karsılastırılması hem tasarruf sahipleri hem de fon yöneticisi açısından gereklidir. Bu süreçte yatırım fonlarının performansının degerlendirilmesi geregi ve performans degerlendirme yöntemleri dogmustur. Çalısmanın ilk bölümünde Türkiye'de sermaye piyasasına ve sermaye piyasasında faaliyet gösteren yatırım araçlarına deginilmis; yatırım fonlarının genel özellikleri ve hukuki yapıları incelenmis ve Türkiye'de yatırım fonu piyasasının durumu ele alınmıstır. kinci bölümde getiri ve risk kavramları açıklanmıs ve portföy performans ölçme yöntemleri anlatılmıstır. Çalısmanın uygulama kısmı olan üçüncü bölümde, 2002-2006 yılları arasında Türkiye'de faaliyet gösteren 13 adet A tipi karma yatırım fonunun seçicilik ve zamanlama kabiliyetini ölçen çok kriterli modellerle (Treynorv Mazuy ve Henricksson-Merton) performans degerlendirmesi ve performansların devamlılık analizi yapılmıs ve elde edilen sonuçlar yorumlanmıstır.
Özet (Çeviri)
As being an important factor in providing countries growth and development, investments require great funds. This situation causes financial markets, financial instituons and financial insturuments providing funds flow between saving holders and inverstors, become more importance and financial instituons and financial instruments become more variety. The Mutual funds, which is the subject of this study, are financial assets, that become more important in capital market and provide professionel management service for saving holders with some principles. The success of mutual funds and the comparison with alternative financial assets and other mutual funds is necessary both for saving holders and fund managers. In this process, necessity of mutual funds? performance management and performance measurement methods are appeared. In the first part of the study, capital market of Turkey and financial assets in Turkish capital market have been mentioned; general caracteristics and juridical structures of mutual funds have been investigated and the status of Turkish mutual fund market has been examined. In the second part, the concepts of earnings and risk, and portfolio performans measurement methods are explained. In the practice of the study, which is the third part, the measurement of 13 A type balanced mutual funds performance with multi criterian vii performance measure models (Treynor-Mazuy and Henricksson-Merton) between 2002 and 2006 in Turkey and the analysis of the performance persistency have been performed and the results have been interpreted.