Macroeconomic indicators affecting Turkey's eurobond spread
Türk eurobond spreadlerini etkileyen makroekonomik göstergeler
  1. Tez No: 208514
  2. Yazar: SOYLU PİŞKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. A. TÜLAY YÜCEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Euro tahvil, Uluslar arası Tahvil Piyasaları, Uluslar arası Finansal Piyasalar, Finansal Yönetim, Eurobond, International Bond Markets, International Financial Markets, Financial Management
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu çalısma ülkenin makroekonomik göstergelerinde görülebilen ülke riskinin ihraç ettigi eurobondların spreadlerini nasıl etkileyip sekillendirdigini göstermeyi amaçlamıstır. Veriler hem Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası hem de Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun veri bankalarından alınmıstır. Bu çalısmada 2000 ve 2005 yılları arasında çeyrekler itibarı ile ülkenin toplam borç stogu ve cari dengesinin gayrısafi milli hasılaya oranı, tüketici fiyat indeksi, Merkez Bankası reel kesim güven indeksi ve gelismekte olan ülkelere ait tahvil indeksi bagımsız degiskenler olarak alınmıs ve bagımlı degisken olan Türkiye Cumhuriyeti Hazinesinin USD cinsinden çıkarttıgı eurobondların spreadleriyle regresyona tabi tutulmustur. Bu analizde, cari denge dısında tüm diger bagımsız degiskenlerin katsayılarının teoride beklenenlerle uyumlu oldugu ve %10 güven aralıgı ile kabul edilebilir oldugu gösterilmistir. Çalısmanın yapısına bakıldıgında; lk kısımda, euro tahviller ve uluslar arası tahvil piyasası ile ilgili genel bilgiler, ikinci kısımda Türkiye ile ilgili bilgiler ve son kısımda ise Türkiye'nin ülke riskini gösteren makroekonomik göstergelerini, çıkarttıgı eurobond spreadleri ile iliskilendiren bir yapının oldugu görülür.
Özet (Çeviri)
This paper aims to present a proof that country specific risk factors namely some macroeconomic indicators of the country affect and shape sovereign spreads of eurobonds issued by the same country. Data is derived from Turkish Central Bank?s and Banking Regulation and Supervision Agency of Turkey?s data banks. In this study total debt, current account balance as a ratio of GNP, Emerging Market Bond Index, Consumer Price Index and Central Bank?s Trust Index are taken as independent variables against dependent variable US Dolar denominated Turkish Eurobonds? spreads within quarters from 2000 up to end of 2005. The analysis shows that; Except current account balance, all other independent variables have significant and theoretically expected coefficients within 10% confidence intervals. Looking to the structure of the study; In the first chapter takes place general information about eurobonds and international bond markets. In the second chapter investigation focused on Turkey. And in the last Chapter there is the analysis connecting Turkey? s eurobond spreads with country specific risk factor indicators.