Türkiye'de kurumsal yönetim ve şirketlerin finansal performansları üzerine etkileri
The corporate governance in Turkey and the effects on firms financial performance
  1. Tez No: 208513
  2. Yazar: MURAT YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ÖCAL USTA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kurumsal Yönetim, Sermaye Sahipligi, Kontrol Yapısı, Finansal Performans, Corporate governance, Capital ownership, Control structure, Financial performance
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 224
Özet
Teknolojik gelismelerin sonucu yasanan hızlı küresellesme, ülkeler arasında fiziki sınırların önemini azaltarak; dünyayı daha küçük bir hale getirmistir. Sermaye akısının en üst düzeyde oldugu dünyada, sermayenin getirisi kadar sermaye güvenligi de önem arz etmektedir. Basta OECD olmak üzere, diger uluslar arası kuruluslar sermayenin güvenligini ve getirisini saglamak amacıyla birçok düzenlemelerde bulunmuslardır. Bu durum uluslar arası sermaye piyasaları arasında rekabeti artırarak, ülkelerin ihtiyaç duydukları yabancı sermayeyi kendilerine çekebilmeleri için, uluslar arası düzenlemelere uygun yapısal degisiklikler yapmalarına neden olmustur. Böylece diger ülkelere karsı rekabet avantajlarını artırma yoluna gitmislerdir. Günümüzde büyüyebilmek ve önemli islerin altından kalkabilmek için yerli ve yabancı sermayeye ihtiyaç duyan, aynı zamanda sosyal ve ekonomik sorunlara neden olan sirketlerin nasıl yönetilmeleri gerektigi önemli bir konudur. Yasanan sirket skandalları ve baglantılı olarak gerçeklesen ekonomik krizler, sirket yönetimlerinde yasanan basarısızlıkları giderecek yolların arastırılmasına neden olmustur. Yasanan gelismelerin sonucunda da ?kurumsal yönetim? kavramına ulasılmıstır. Sirketlerin tüm paydas gruplarının çıkarlarını azami sekilde göz önünde bulundurarak, iyi yönetilmelerini ifade eden kurumsal yönetim, uluslar arası düzenleyici kurulusların çalısmaları sonucu ortaya çıkarılan ilkelerle belirli bir uygulanma düzeyine yükseltilmeye çalısılmaktadır. Çalısmada, sirketlerin hukuki, ekonomik ve sosyal unsurlarla sekillenen sermaye sahipligi (mülkiyet) ve kontrol yapıları incelenerek, sirketlerin finansal performanslarına etkilerinin saptanması amaçlanmıstır. Bu amaca yönelik olarak gerçeklestirilen çalısmada, kurumsal yönetim uygulamalarının analizine yönelik olarak literatürde kullanılan sermaye sahiplik (mülkiyet) yapısına iliskin degiskenler ile kontrol yapısını analiz etmek için gelistirilen degiskenler kullanılmıstır ve MKB 100 endeksinde faaliyette bulunan sirketlerin finansal performansları üzerine etkileri arastırılmıstır. Bu amaçla, sermaye sahipligi ve kontrol yapısına iliskin degiskenler ile finansal performans degiskenleri iliskilendirilmistir. Kurumsal yönetim uygulamalarının finansal performans degiskenleri üzerindeki etkilerinin saptanabilmesi amacıyla sermaye sahipligi ve kontrol yapısı temelinde regresyon modelleri olusturularak hipotezler test edilmistir. Excel, SPSS ve EViews yazılımları kullanılarak elde edilen sonuçlar yorumlanmıstır.
Özet (Çeviri)
Globalization that occurs along with technological development decreases the importance of physical boundaries of countries and make the world smaller. The high level of capital flow of the world, the capital security is as important as the capital gain. Firstly OECD and the other international corporations make lots of arrangements to ensure the gain and the security of the capital. This increases the competition among international capital markets. As the countries start to make some arrangements that adequate the international conditions to pull the foreing capital that they need, the corporations try to increase their competetive advantage in response to the other countries. Today, the management of the companies that grows and needs the foreign capital and creates economical and social problems is important. As the company scandals and the economic crises occur, unsuccessful conditions of firms are begin to be researched. After these developments the concept of ?corporate governance? has born. Corporate governance, to manage the companies as to take into account of all stakeholders of the company, is tried to be rised to a level of implementations with some principles that are the result of international corporations? arrangements. In this study, it is aimed to analyze the capital ownership that is affected by legal, economic and social dimensions and control structure of companies that operates on the stanbul Stock Exchange (IMKB 100) and the effects of these concepts to financial performance. The variables are used from the capital ownership literature and some variables are developed about the control structure. As the capital ownership and control structure are related to financial performance, some hypothesis are tested by the regression models. Excel, SPSS and EViews softwares are used for the analyses, then the results are interpreated.