Marka tercihlerinin oluşumunda reklamların tüketicinin farklı demografik özelliklerine ilişkin değişen rolü (şampuan ürününe yönelik bir araştırma)
The changing role of advertisements depend on consumer's different demographic characteristics in the constitution of brand preference (a research on shampoo product)
- Tez No: 208515
- Danışmanlar: PROF. İKBAL AKSULU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Reklamcılık, Advertising
- Anahtar Kelimeler: Marka, Tüketici Marka Tercihi, Reklam Algıları, Brand, Consumer Brand Preference, Advertisement Perceptions
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Pazarlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 181
Özet
Benzer ürünleri ya da hizmetleri diger ürün ya da hizmetlerden ayırt etmek üzere; ya da belirli bir hizmetin sunulması sırasında kullanılan ayırt edici isaret marka olarak tanımlanmaktadır. Sözcükler, sayılar, harfler, sekiller, ürünün sekli veya ambalajı ile bunların birlikte sunulusları yine marka olarak degerlendirilmektedir. Zaman içerisinde marka birçok farklı sekilde tanımlanmıstır. Ancak görünen odur ki tarihsel süreç içerisinde marka, önceleri sadece marka ismi ya da ürünü farklılastıran bir unsur olarak degerlendirilirken, zamanla tüketici-ürün arasındaki bagın giderek önem kazanması ile bünyesinde fayda, deger algısı, tüketici zihnindeki fikir kavramlarını yasatmaya baslamıstır. Reklam, esas itibariyle hedef aldıgı tüketici kitlesi üzerinde belirli bir etki yaratmak ve bu kitlenin düsünme ve alıskanlıklarını etkilemek yoluyla satın almaya yönlendirmek ve isletmenin karlılıgını arttırmak amacını tasır. sletmeler açısından reklam; elverisli pazarları bulma konusunda yardımcı olan, isletmenin mallarını rakip isletmenin mallarından farklılastıran, sektöre rakiplerin girisini zorlastıran, isletmenin pazardaki gücünü korumasını saglayan bir etki yaratır. Tüketiciler açısından ise reklam; tüketicinin pazardaki benzer birçok mal ve hizmet arasından seçim yapmasını kolaylastıran, tüketiciyi bilgilendiren, arzu uyandıran ve ikna eden bir etkiye sahiptir. Reklamın en önemli hedeflerinden biri hedef kitlede olumlu marka tutumu yaratmaktır. Marka tercihlerinin olusumunda tüketicinin demografik farklılıklarının degisik etkileri olacagı ise yadsınamaz bir gerçektir. Bu çalısmada öncelikle marka kavramı ve tüketici marka tercihlerinin olusumu incelenmis, bu tercihlerde reklamın tüketicinin farklı demografik özelliklerine iliskin degisen rolü, sampuan ürününe yönelik yapılan arastırma ile uygulama sonuçları ifade edilmistir.
Özet (Çeviri)
A brand is a product, service, or concept that is publicly distinguished from other products, services, or concepts so that it can be easily communicated and usually marketed. Words, numbers, letters, forms, form or package of the product and their presentations together, are all evaluated as brand. In time, brand has been defined differently. However, in the beginning brand was evaluated as just brand name or an element which changes the product; later on, as the bond between the consumer and the product, it has involved concepts like utility and value perception. Advertising is defined as the action of calling something to the attention of the public especially by paid announcements, to call public attention by emphasizing desirable qualities so as to arouse a desire to buy or patronize: promote. For companies advertising helps to find convenient markets, to differ the products of the company from the rival companies and to help the company to protect its strength in the market. For customers advertising has an effect in helping them to make a choice between a great many of likely products and services, informing the customer about the product, making desires about it and persuading to buy. One of the most important target of advertising is to create positive brand attitude among the target audiences. In the formation of brand preference, we can not deny that advertisements have different effects on the consumers which have different demographic characteristics. In this study firstly how consumer brand preference is being formed has studied, and than the role of advertisement change on consumer?s different demographic characteristics in these preferences have tried to state by a research on shampoo product.