Uluslararası finansal raporlama standartları açısından bağımsız dış denetimin önemi ve lojistik faaliyetlerinde bulunan bir işletmede uygulama örneği.
Importance of the independent externel audit in the context of international financial reporting standards and a model of implementation in an enterprise engaged in logistical affairs.
  1. Tez No: 208603
  2. Yazar: OZAN AKAR
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. FATMA TEKTÜFEKÇİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Denetim, Bagımsız Denetim, Audit, Independent Auditing
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 336
Özet
Günümüzde sosyal grupların olusturdugu isletmelerde denetim kavramı zamanla artan bir önem kazanmıstır. Organizasyon teorilerine de yansıdıgı gibi, isletmeler giderek daha organik bir yapıya kavusmustur. sletme yönetiminin en önemli kollarından biri olan muhasebe faaliyetleri de söz konusu gelismelere paralel bir seyir izlemistir. Bu sürecin dogal bir sonucu olarak, denetim faaliyetleri de giderek karmasıklasmıs, daha organik bir yapıya kavusmus ve bu günkü halini almıstır. Öyle ki, denetim alanında yasanan gelismeler günden güne çesitlenmekte ve sürekli bir degisim göstermektedir. Esas olarak denetim kavramı tüm faaliyetlerin denetimini kapsasa da, günümüzde denetim denince isletmeler açısından ilk akla gelen finansal denetim kavramıdır. Özellikle muhasebe ve finans faaliyetlerinin denetimi anlamında degerlendirilen finansal denetim de öncelikle muhasebenin dagınık yapısının tek düzelestirilmesi ve standartlara baglanmasıyla evrimlesmeye baslamıs, daha sonra ihtiyaçlara ve zorunluluklara göre gelistirilen ve degistirilen standartların olgunlasmasıyla bugünkü halini almıstır. Bu standartların basında ise muhasebe standartları gelmektedir. Muhasebe standartlarının yerel ve uluslararası alanda gösterdigi gelismeler sonucunda denetim kavramını çok farklı bir yapıya büründüren, çalısmamızda ayrıntılı olarak inceledigimiz VI Uluslararası Muhasebe Standartları (UMS) ve Uluslararası Finansal Raporlama Standartları (UFRS) dogmustur. Finans denetimini de kendi içinde çesitli kollara ayırmak mümkündür. Bu noktada çalısmamızı ilgilendiren muhasebe denetimi ve aslen bagımsız dıs denetim kavramlarıdır. Bagımsız Denetime iliskin temel kavramlar, bagımsız denetimin gelisimi, bagımsız denetimin çesitli standartlar açısından degerlendirilmesi, bagımsız denetimin Uluslararası Muhasebe Standartları (UMS) açısından öneminin ortaya koyulması, Sermaye Piyasası Kurulu tarafından Uluslararası Finansal Raporlama Standartları'na (UFRS) uyum çerçevesinde yürütülen düzenleme çalısmaları, söz konusu standartlar ve düzenlemeler çerçevesinde bagımsız denetim faaliyetlerinin nasıl yürütüldügü, çesitli hesaplamaların nasıl yapıldıgı ve bagımsız denetim raporlarının ne sekilde düzenlendigine iliskin uygulamalar bu tezin temel konularını teskil etmektedir.
Özet (Çeviri)
Today, the concept of auditing has gained gradually uprising importance even in enterprises designed by social groups. As reflected upon organizational theories, enterprises started to be more like an organic structure as well. Activities of accounting, that is one of the most important branches of Business Administration, have witnessed an evolution parallel to such developments. As a natural consequence of this process, auditing activities got more sophisticated, gained more organic formation and became how they are today. As a matter of fact, improvements in the field of auditing are dizzying in terms of both higher diversity and persistently advancing momentum. Though the term of auditing embraces auditing of all type of activities, in today?s world-considering enterprises- it usually evokes the concept of financial auditing first. Evolving principally through stabilizing and standardizing disordered structure of accounting, financial auditing which is considered to be controlling accounting and financial activities has obtained its modern formation thanks to more mature standards that were revised and advanced on the basis of needs and necessities. In such standards, the ones pertaining to accounting reside on the pioneering stage. As a result of both local and VII international developments displayed by accounting standards, International Accounting Standards (IAS) and International Financial Reporting Standards (IFRS) were born, which placed the auditing concept in a completely different scheme and therefore are elaborated in detail at this study. It is possible to specify various types of financial auditing. At this point, accounting based auditing and independent external auditing concepts are on the scope of this study. Fundamental concepts regarding Independent Auditing, evolution of External Auditing, assessment of independent auditing from various points of standards, underlying the essence of independent auditing in the context of International Accounting Standards (IAS), regulatory studies conducted by Capital Markets Board of Turkey in an effort to comply with International Financial Reporting Standards (IFRS), how independent auditing activities are held in the framework of such regulations as well as standards and finally how independent auditing reports are handled are all the main focus points of this thesis at hand.