Türk beyaz eşya sektörünün Rusya Federasyonu pazarındaki yeri ve bu pazara yönelik bir araştırma
The position of turkish white goods sector in Russian Federation market and research directed at this market
  1. Tez No: 208604
  2. Yazar: IDRIS MUSAYEV
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SEMRA AYTUĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Beyaz Esya Sektörü, Rusya Federasyonu Beyaz Esya Pazarı, Pazar Dagılımı, White Goods Sector, Turkish ? Russian Relations, Russian Federation White Goods Market, Foreign Tarde
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Son yıllarda ihracat agırlıklı bir gelisme izleyen Türkiye beyaz esya sektörü aralıksız büyümektedir. Avrupa pazarında liderlige oynayan beyaz esya sektörünün diger pazarlardaki fırsatları da degerlendirerek büyümesi sektörün gelecegi açısından çok önemlidir. Bu bakımdan, hem cografi hem de son yıllarda ekonomik iliskiler açısından Türkiye'nin önemli partneri haline gelmis Rusya Federasyonu dikkat edilmesi gereken pazarlardan biridir. Her sene diger bölgesel pazarlara nazaran daha çok büyüyen Rusya Federasyonu beyaz esya pazarı hem Avrupa ve Amerika, hem de Uzak Dogu kökenli sirketlerin odagı haline gelmistir. Genelde Avrupa sirketlerinin liderligi elinde tuttugu Rusya beyaz esya pazarında Türk sirketleri geregince temsil olunmamıstır. Yapılan arastırmanın, Türk beyaz esya sektöründeki firmaların dikkatini çekmek ve Rus beyaz esya sektörü ile iliskileri artırmak ve devamlılıgını saglamak için ilgili kurumlara katkıda bulunacagı düsünülmektedir. Çalısmanın son bölümünde yapılmıs anket çalısmasından elde edilen verilerin analizi yapılmıstır. Analiz sonuçlarına dayanarak belirlenmis sorunlara iliskin çözüm önerileri sunularak, sorunların giderilmesinde etkili olacak faktörler belirlenmistir. Yapılmıs arastırmanın amacı Türk beyaz esya sektörünün Rusya Federasyonu pazarındaki konumunu belirlemek ve sektörün bu pazardaki sorunlarını belirleyerek çözüm önerileri sunmaktır.
Özet (Çeviri)
Turkey?s white goods sector has been growing recently due to the increasing export. Utilizing opportunities of the other world markets are also important for the Turkish white goods sector, which is currently playing for a leadership in the European white goods market. Concerning its important geographical location and its growing significance as an economical partner of Turkey, Russian is the market that needs attention. Growing at the higher rate than other regional markets, Russian white goods sector has come into focus of European, American and Eastern companies. European companies hold a key position on this market. However, Turkish companies have not yet been sufficiently presented. With this study, it is aimed to attract to attantion of Turkey?s household appliances firms and to attribute the relevant institutions in order to improve and to maintain the sustainability the relationships curious about household appliances sector with Russia. The third chapter analyses the data obtained in the public survey. Consequently, several problems have been determined and certain solutions have been offered. Finally, it presents various new factors which may be effective in this market in the future. The aim of this research is to determine the position of the Turkish white goods sector on the Russian market, to designate problems of this market and to suggest certain solutions of the determined problems.