Yeni bir finansman aracı olarak barter (takas) sistemi ve muhasebeleştirilmesi
The barter system- a new financial instrument and its method of accounting
- Tez No: 208602
- Danışmanlar: PROF.DR. ÜLKÜ ERGUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Takas, Barter, Finansman Aracı, Exchange, Barter, Financial Instrument
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Barter; iki ya da daha çok firma arasında, satın alınan mal ve hizmet bedelinin nakit kullanmadan, kendi ürettigi mal ve hizmetle degistirilmesine olanak tanıyan bir finansman ve ticaret seklidir. Barter sistemi, ilkçaglardan itibaren kullanılan en eski ticaret sekli olan takasın gelistirilmis halidir. Barter sisteminde takastan farklı olarak çok sayıda alıcı ve satıcı isletme bulunmaktadır. Barter firması, sistemi örgütleyen ve isleten kurumdur. Bu kurumlar, üye firmalarının sistemden yararlanma esaslarını belirler, cari hesaplarını tutar ve iletisim sistemini isletir. Üye firmalar da arz ve taleplerini barter sirketine bildirip sistemden yararlanmaktadırlar. Son yıllarda yasanan küresellesme faaliyetleri ve gelisen teknoloji olanaklarından faydalanarak barter sistemini, basta ABD, Avrupa ülkeleri ve Eski Dogu Bloku ülkeleri etkin olarak kullanmaktadırlar. Türkiye'de 1990'lı yıllardan beri kullanılmaya baslanan Barter sistemi yetirince tanınmamaktadır. Gerekli yasal düzenlemelerinin olusturulması, sistemi tanıtma ve gelistirme çalısmaları sonucunda Barter sistemi, Türkiye için çok faydalı bir finansman teknigi olacaktır.
Özet (Çeviri)
Barter: a financial and business transaction involving two or more firms in a non-monetary exchange of their products or services. The barter system, in use since ancient times, is the most common and developed form of exchange of goods. In contrast to a simple exchange system, the barter system involves many different varieties of purchase and sales systems. A barter firm is a company which works within the context of a planned, commercial organization. Such organizations determine advantageous conditions for their member firms, calculate current accounts and maintain an information system. The member firms are also kept informed of potential supply and demand barter transactions. In recent years, the influence of globalization and advances in technology have worked in favor of the barter system. The USA, European countries and former East Block nations have been the first to take advantage of this development. In Turkey the barter system, first introduced in the 1990s, is not adequately known. However, should the necessary legal requirements be set in place, awareness of the system increased and work on developing the system be performed, the barter system could become a very useful commercial instrument for Turkey.