Avrupa Birliği'nde insan haklarının gelişimi
Progress in human rihts in the European Union
  1. Tez No: 208612
  2. Yazar: İREM BELİN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. DENİZ KIZILSÜMER ÖZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, Temel Hak ve Özgürlükler
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
Avrupa Toplulukları, her ne kadar ekonomik bütünleşmeyi ön planda tutarak kurulmuş olsa da, zamanla, siyasal bütünleşme eğilimi Topluluk içerisinde ağırlığını hissettirmiştir. Bu bağlamda, temel hak ve özgürlükler konusu gün geçtikçe artan bir önem kazanmıştır. Kurucu Andlaşmalarda temel hak ve özgürlükler konusunda spesifik hükümlerin bulunmaması, Topluluk kurumlarının sahip oldukları geniş yetkileri kullanırken bireyin temel haklarını ihlâl edebilecekleri sorununu gündeme getirmiştir. Avrupa Toplulukları Adalet Divan'ın konu ile ilgili içtihatları da mevcuttur. Bununla birlikte ATAD'ın oluşturduğu içtihat sistemi zamanla ihtiyaçlara cevap vermekten uzak kalınca, Birlik Hukukunda temel hak ve özgürlüklerin korunması sorunu önem kazanmıştır. İşte Avrupa Birliği içerisinde insan hakları konusu yarım asrı aşan bir süredir önemini korumakta olup, bundan sonra da korumaya devam edecektir. Çalışmamız beş bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, insan hakları kavramı, gelişimi ve korunması üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde, Topluluk kurumlarının insan haklarının korunması ile ilgili girişimleri, Topluluğun Kurucu Andlaşmalarında insan hakları ile ilgili düzenlemeler ve ATAD'ın bu konudaki içtihat sistemi incelenerek AB'de Temel Haklar Şartı'nın kabulüne kadar olan dönem ele alınmıştır. Üçüncü bölümde, AB'nin insan hakları alanında üye olmayan ülkelerle ve diğer örgütlerle yaptığı işbirliği incelenmiştir. Dördüncü bölümde, AB Temel Haklar Şartı incelenmiştir. Bu bölümde Şart'ın oluşum nedeni, ortaya çıkış süreci, kapsamı ve statüsü üzerinde durulmuştur. Beşinci bölümde, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile Topluluk Hukuku ilişkisi ele alınmış olup, Sözleşme'nin Topluluk Hukukundaki yerine, AB'nin AİHS'ne katılmasına ve Temel Haklar Şartı ile AİHS arasındaki ilişkiye değinilmiştir.
Özet (Çeviri)
Even, European Communities have been established for economic entegrity at the first instance, the tendency of politicial entegrity accuited some wight in the Communities as the time goes by. In that context, fundamental right and freedoms gain some importance as well. As the Establishing Treaties don?t contain any specific provisions on fundamental right and freedoms, it was only agenda that the Communities institutions may violate the human rights while they are using their extensive authorities. Although The Court of Justice of European Communities has some jurisprudence on human rights, they didin?t serve the needs completely. Protection of human rigts in the European Union has gain a new perspective. Our study consist of five chapters. In chapter one, the consept, progress and protection of human rights have been examined. In chapter two, the initiatives taking by Community institutions on the protection of human rights, the regulations about the human rights in the Establishing Treaties, and CJEC jurisprudence on human rights till the acceptance of Charter of Fundamental Rights in the EU have been analised. In chapter three, the cooperation between the EU and non member states and international organizations on human rights has been examined. In chapter four, progress, the scope, and the status of Charter have been handled. In chapter five, the relationship between European Convention on human rights and the Community Law has been dealed. The place of Convention in the Community Law, EU accession to the Convention and the relationship between the Charter and Convention have been analised. Key Words : 1)The European Convention on Human Rights 2) Fundamental Right and Freedoms, 3) European Union