The united nations security council reforms in a changing world order
Değişen dünya düzeni içerisinde birleşmiş milletler güvenlik konseyi reformları
- Tez No: 209168
- Danışmanlar: DOÇ.DR. GÜLDEN AYMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Birleşmiş Milletler, Güvenlik Konseyi, uluslar arasõ organizasyonlar, değişim, dünya düzeni, reform, United Nations, Security Council, international organizations, change, world order, reform
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 192
Özet
Uluslararasõ ilişkilere baktõğõmõzda devletlerarasõ ilişkilerin hõzla değiştiğini ve bu değişimin devletlerce nasõl karşõlanacağõ uluslararasõ camia tarafõndan tartõşõlan en önemli konulardan biri olduğunu görmekteyiz. Hiç şüphesiz uluslarasõ ilişkilerde yaşanan bu değişim Birleşmiş Milletlere ve bilhassa devletler arasõ ilişkilerin arenasõ konumunda olan Güvenlik Konseyine de yansõmõştõr. Zaten uluslararasõ organizasyonlar için periyodik değişimler ya da dönemsel reformlar kaçõnõlmazdõr ve Birleşmiş Milletler de bu organizasyonlardan biridir. 1945lerde kurulmuş bir organizasyon olan Birleşmiş Milletlerde 1990lara yani Soğuk Savaşõn sonuna kadar çok az değişiklik yapõlmõştõr. Fakat Soğuk Savaşõn sona ermesi artõk Birleşmiş Milletlerin değişiminin vaktinin geldiğinin en önemli göstergesidir. Bu büyük değişim uluslararasõ camiada reform seslerinin artmasõna sebep olmuş, hatta birçok ülkenin uluslararasõ ilişkileri gözden geçirmesine neden olmuştur. Bu noktada, bu tezin amacõ uluslararasõ ilişkilerde Soğuk Savaşõn sona ermesi ile ortaya çõkan değişim sürecinin Birleşmiş Milletlere yansõmasõ ve bu yansõma neticesinde ortaya çõkan reform çalõşmalarõdõr.
Özet (Çeviri)
Interstate relations are changing so rapidly that many scholars are now asking that states will meet challenges of the new century. With the changing interstate relations, the scholars are debating how these changes have direct impact on the role of the Security Council because the United Nations Security Council is no exception to the general rule that every organization needs periodic reform or reorganization. However, actually little was done about the United Nations reform until the early 1990s, when the end of the Cold War opened up possibilities for change. With the end of the Cold War, the period became different for the work of the Security Council. The differences of the agenda created a demand for significant change in the Security Council. This dramatic change caused many countries to review the pattern of their international relations in general and their participation in the United Nations in particular. This behaviour of the member countries resulted with their insistence on the United Nations reforms. In this respect, the aim of the thesis is the UN reform efforts in the changing world order.