United Nations changing role in the post-cold war era
Birleşmiş Milletlerin soğuk savaş sonrası değişen rolü
  1. Tez No: 87079
  2. Yazar: DİLEK LATİF
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MELİHA BENLİ ALTUNIŞIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Birleşmiş Milletler, Soğuk Savaş sonrası dönem, Barış gücü operasyonları, yapısal reformlar. VI, United Nations, post-Cold War era, Peacekeeping operations, and structural reforms. IV
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
oz BİRLEŞMİŞ MİLLETLERİN SOĞUK SAVAŞ SONRASI DEĞİŞEN ROLÜ Latif, Dilek Yüksek Lisans, Uluslararası İlişkiler Bölümü Tez Danışmam: Doç. Dr. Meliha B. Altumşık Ocak 1999, 129 pages. Bu çalışma Birleşmiş Milletlerin Soğuk Savaş sonrası dönemde değişen rolünü incelemektedir. Soğuk Savaşın bitmesinden sonra dünyanın çeşitli bölgelerinde iç savaşlar patlak verdi. Birleşmiş Milletler banş gücü için talep büyük ölçüde arttı. Böylece, Birleşmiş Milletler, devletlerin egemenliği, iç işlerine karışmama ve barış gücü operasyonlarında güç kullanmama gibi geleneksel uluslararası politika normlarını, ve uluslararası bir örgüt olarak kendi kurallarını sorgulamaya ve bazen de değiştirmeye başladı. Bu bağlamda, BM'nin Soğuk Savaş sonrası banş gücü operasyonlan; bir önceki Genel Sekreter Boutros Ghali'nin“Bir Banş Gündemi”; örnek olay olarak Bosna, Somali, Ruanda, Haiti ve Kamboçya; banş gücü ve barış yaptınm operasyonlan arasında farklarin azalması; ve BM'nin insani müdahale operasyonlan incelenecektir. Bu çalışma, aynı zamanda BM'nin karşılaştığı yeni çevreye uyum sağlaması için yapılan yapısal reform önerilerini de araştıracaktır.Genel Kurul reformları ve Birleşmiş Milletlerin finansmanı gibi güncel konular da bu çerçevede tartışılacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT UNITED NATIONS' CHANGING ROLE IN THE POST-COLD WAR ERA Latif, Dilek M.S., Department of International Relations Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Meliha B. Altunışık January 1999, 129 pages This thesis analyzes the changing role of the United Nations in the post-Cold War era. After the end of the Cold War, many internal conflicts broke out in different parts of the world. There was a dramatic demand for the UN peacekeeping operations. Thus, the UN started to challenge traditional norms of international politics, such as state sovereignty, non-intervention into domestic affairs, and non- use of force in peacekeeping operations, and itself as an international organization. Within this context, the UN peacekeeping operations in the post-Cold War era; former Secretary General Boutros Ghali's“An Agenda for Peace”, case studies of Bosnia, Somalia, Rwanda, Haiti and Cambodia, blurring distinction between peacekeeping and peace enforcement, and humanitarian intervention of the UN will be examined. This thesis also seeks to analyze structural reform proposals for the UN 111to respond the challenges it faces today. Current issues of the Security Council reform proposals and financing the UN will be discussed.