Türkiye'de dövize dayalı vadeli işlem sözleşmeleri takası ve uygulaması
The clear of currency futures and the relative applications in turkey
- Tez No: 209277
- Danışmanlar: PROF.DR. ERİŞAH ARICAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Banking
- Anahtar Kelimeler: Dövize Dayalı Vadeli slem Sözlesmeleri, Riskten Korunma Yolları, Teminatlandırma, Takas Merkezi
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Bankacılık ve Sigortacılık Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sermaye Piyasası ve Borsa Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Döviz kurlarında ortaya çıkan dalgalanmalar sonucu döviz cinsinden varlık ve yükümlülüge sahip olan kisi ve kuruluslar bundan olumsuz etkilenmekte bu amaçla türev piyasalara yönelmektedirler. Bireylerin, kurumların aldıkları yatırım kararlarında gelecekteki döviz kurlarını riskten korunmak amacıyla bugünden tahmin etmek istemesi sonucu olarak gelistirilen türev ürünler olarak adlandırılan forward, futures, opsiyon ve swap sözlesmeleri ve bu ürünlerin islem gördügü piyasalar son yıllarda yaygın olarak kullanılır hale gelmistir. Dövize dayalı vadeli islemler(futures) olarak adlandırılan sözlesmeler de türev piyasası enstrümanlarından biridir. Yatırım,korunma, ve arbitraj amaçlı olarak kullanılan bu sözlesmeler Türkiye'de organize bir borsanın kurulmasıyla birlikte daha yaygın hale gelmistir. Türkiye'de Dövize Dayalı Vadeli slemler Takası ve Uygulaması adı altında hazırlanan bu çalısmada dövize dayalı vadeli islemlerin genel özellikleri, kullanım alanları, avantajları ve ülkemizde yeni olan bu piyasanın takas sistemi Takasbank temel alınarak anlatılmaya çalısılmıstır. Ülkemizde vadeli islemlerin takası Takasbank tarafından yerine getirilmekte olup takas merkezi bu islemlerde alıcıya karsı satıcı satıcıya karsı alıcı olarak garantörlük görevi üstlenmekte aynı zamanda üyelerden aldıkları teminatları günlük fiyat degisikliklerine baglı olarak günlük olarak degerlemektedir. Takasbank hem merkezi takas, hem merkezi saklama hizmeti vermektedir. Çalısmada ayrıca gelismekte olan ülkelere örnek olarak Türkiye ile benzer yapısal özellikler gösteren Brezilya Vadeli slemler Borsası'na iliskin bilgilere de yer verilmistir. Çalısmada izlenen yöntem genel olarak döviz vadeli islem sözlesmeleri, takası ve isleyisi ile ilgili olarak veri taraması agırlıklı olmustur. Bu konuda özellikle VOBAS'a (Vadeli slem ve Opsiyon Borsası),ve Takasbank'a ait veri, doküman ve genelgeler kaynakların önemli bir bölümünü olusturmustur
Özet (Çeviri)
In the result of the fluctuations in the currency rates, the persons who have assets and liabilities with the currency are effected negatively from this and for this reason they orientate themselves to the derivative financial instruments. In order to prevent the individuals and the establishments from the future risks related to their decisions for the investments and in the result of having desire to be able to forecast from today, the derivate products named as forward, futures, option and swap transactions and the markets which make these instruments operative have become to be used widely used during the recent years. Currency based forward transactions which are named as `?futures?? are also part of the derivative market instruments. These agreements are used for the purposes of investment, protection and arbitration and they have become expansively used together with the establishment of an organized exchange market in Turkey. In this work which is prepared for The Clear of Currency Futures and the relative Applications in Turkey, the general characteristics of the currency futures, their using areas, advantages and the clear system which is new in our country are tried to be explained on the basis of Takasbank(Istanbul Stock Exchange Settlement and Custody Bank Inc). In our country, the clear of the currency futures are executed by Takasbank and the clearing center has the duty of being the guarantor of the seller against the buyer and the guarantor of the buyer against the seller and at the same time, the bank evaluates the guaranties provided by the members based on the daily price changes. Takasbank provides the services of both central clear and also central safe keeping. In the work, the information related to Brasil?s Derivative Market is also given as the sample of the developing countries having the similar structural characteristics with Turkey. In the work, the followed methodologies are chosen in general to be currency futures clear system and the data scanning related to the work ups and these methodologies have the weighted content of the work. In this subject; the data, documents and the circular letters of VOBAS (Derivative and Option Market) and Takasbank have specially configured the important part of the resources. Keywords :Currency Futures , Ways of Risk Protection, Assurance, Clearing Center.