Gökyurt köyü'nde (Konya) eski Türk inançlarının izleri
Traces of ancient Turkish beliefs in Gokyurt village, Konya
- Tez No: 209302
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. FARUK ÇOLAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Konya, Gökyurt, Eski, Türk, İnanç, Konya, Gokyurt, old, Turk, belief
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Gökyurt Köyü' nde (Konya) Eski Türk İnançlarının İzleri konulu çalışmada eski Türk inançlarının günümüzde hangi şekillerde yansıdığı açıklanmaya çalışılmıştır. Köyde, kısmen yaşatılan önemini kaybetmiş olsun veya olmasın tespit edilen inanışlar, ayrıntılara girilmeden toplu olarak ele alınmaya çalışılmıştır. Giriş bölümünde Konya ili coğrafyası ve tarihi hakkında kısa bir değerlendirme yapılmıştır. I. Bölümde Gökyurt köyü (Kilistra) hakkında bilgi verilmiştir. Çalışmamızın ana konusunu oluşturan II. Bölüm ise 3 başlık altında değerlendirilmiştir. 1.,2.,3. Bölüm şeklinde tasnif edilen, hayatın dönüm noktalarını teşkil eden doğum, evlenme, ölüm inançları: öncesi, sırası, sonrası olmak üzere 3 farklı gruplandırma yapılarak değerlendirmeye tabi tutulmuştur. Sonuç bölümünde yapılan çalışmanın kısa bir değerlendirmesi bulunmaktadır. Bibliyografyanın verildiği bölümden sonra kaynak kişiler verilerek çalışmaya son verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this research, called `Traces of Ancient Turkish Beliefs in Gokyurt Village, Konya,? it was tried to explain how ancient Turkish beliefs are reflected in our times. Those old beliefs, in existence partially, are discussed as a whole rather than in detail, whether they still have their ancient importance or not. In the introduction part a brief evaluation is done about the geography and history of Konya city. In the first chapter, information about Gokyurt (Kilistra) village is given. The second chapter, which is the main part of the research, however, includes 3 topics. Kinds of faiths about `birth?, `marriage? and `death?, which represent the turning points of life, were classified under sections 1, 2, 3. Each concept was then discussed by grouping in three different phases as the previous stage, the time of the event and the following stage. The conclusion section of the thesis consists of a summary of the research. The thesis ends with the list of sourcing individuals given after the bibliography.