Marka ve ambalajın tüketici satın alma davranışları üzerine etkisi
The impact of brand and package on customer purchase behavior
- Tez No: 209301
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. RECEP ÇİÇEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Marka, Ambalaj (Ambalajlama), Satın Alma Davranışı, Fiyat, Brand, Package (Packaging), Buying Behavior, Price
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Pazarlamada, marka ve ambalaja çok farklı bir yer ayrılmaktadır. Üzerinde son derece itina ile çalışılan bu kavramlar işletmelerin geleceğine yön vererek, tüketicilere bakış açılarını değiştirmektedir. Çalışmamızda son yıllarda oldukça önem verilen marka, ambalaj ve tüketici satın alma davranışları incelenmiştir. Tüketicilerin düşüncelerini ölçmeye yönelik uygulama çalışması yapılmıştır. Daha önce yapılan tez çalışmalarında marka ve ambalajın satın alma davranışına etkileri ele alınmıştır. Bu çalışmada ise marka ve ambalajın önem düzeyleri ile fiyat algılama boyutları arasında farkın olup olmadığı tespit edilmektedir. Fiyat algılamada hangi faktörlerin göz önüne alındığı ortaya çıkarılmıştır. Bu faktörlerin önem derecelerine göre gösterdiği değişiklikler belirlenmiştir. Anket metodu kullanılarak, Niğde ilindeki, 384 tüketici üzerinde yapılan saha araştırması ölçeklerle tutarlı olmuştur. Uygulamada, ankete katılanlardan marka, ambalaj, satın alma davranışı, fiyat algılamaları ve indirimdeki ürünlere ilişkin tepkilerini ölçmeye yönelik sorulara cevap aranmıştır. Ayrıca cevaplayıcılarına ait yaş, gelir durumu, eğitim, medeni durum gibi bilgiler alınarak marka ve ambalaj seçimini etkileyen faktörlerle, fiyat algılamalarındaki ilişkiler ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır. Tüketicilerin marka ve ambalajı tercih etme nedenlerinin başında önceki deneyimlerinin ve ürün fiyatının etkisi yüksek olduğu belirlenmiştir. Bu çalışmanın, bundan sonra yapılacak marka ve ambalajın fiyat algılamaları konusunda katkı sağlayacağı ümit edilmektedir.
Özet (Çeviri)
Brand and package both have unique places in marketing. These considerably important concepts shape the direction of the company and have remarkable impacts on the perspective of the consumers. In this study, the concepts of brand and package and their effects on consumer buying behavior have been analyzed. Also, an application towards to measure the thoughts of the consumer has been conducted. The prior studies on this subject have been related with the effects of brand and package on buying behavior. However, in this study it has been aimed to confirm the differences between the importance levels of brand and package and price perception dimensions. Thorough this aim, the factors that are considered in price perceptions and changes according to their importance levels have been marked. In the study, a survey has been conducted over a sample of 384 consumers located in Nigde. In the survey, the answers of consumers to questions about brand, package, buying behavior, price perceptions and discount products have been looked for. Also, the demographical characteristics of the respondents like age, income level, education degree and status have been considered in connection with the factors that are the determinants of brand and package choice and price perceptions. As a result, it has been found out that the main reasons that affect the choice of brand and package are the prior experiences of the consumer and the price of the product. It is hoped that this study will pioneer the other studies related with brand, package and price perceptions.