Kilistra (Gökyurt) yöresi'nin kültürel jeomorfolojisi, Konya
Cultural geomorphology of Kilistra (Gökyurt) region, Konya
- Tez No: 849709
- Danışmanlar: PROF. DR. TEVFİK ERKAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Coğrafya, Geography
- Anahtar Kelimeler: Kültürel Jeomorfoloji, Jeopark, Kültürel Jeomorfosit, Kilistra Yöresi, Cultural Geomorphology, Geopark, Cultural Geomorphosite, Kilistra Region
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 192
Özet
Yerşekillerinin oluşumunda ve etkin süreçlerin insan yaşamına sağladığı avantajların saptanması, kullanımı ve geliştirilmesinin yanı sıra onların yol açtığı problemlere eğilme ve çözüm üretme hızla ilerlemektedir. Yerşekillerinin mekânsal dağılışı ve değişikliklerini toplumsal sorunlarla irdeleyip çözüm getirme yolu da bu kapsamda değerlendirilmelidir. Özellikle son iki asır boyunca insanlar, başta tarımsal faaliyetler, madencilik ve taş ocakları işletmeciliği, kentler ve yolların inşaları yoluyla yeryüzünde materyal transferinde ve yerşekillerinin değiştirilmesinde giderek artan bir önemde etki yapmışlardır. Çalışma ile kültürel jeomorfoloji çalışmalarında kullanılacak araştırma metodolojisi oluşturularak, dört bölüm halinde ele alınan bir çalışma tekniği belirlenmiştir. Öneriler kapsamında çalışmada karma araştırma yöntemi kullanılmıştır. Araştırma sahasına ait coğrafi özellikler nicel araştırma yöntemi kullanılarak elde edilmiştir. Veriler meta analizine tabi tutularak alanın tanımlanması gerçekleştirilmiştir. Progresif ve regresif araştırma yöntemi çalışmasıyla arazi gözlemi ve değerlendirilmesi yapılmış, kültürel alan ve ihtiyaç varlığı ortaya konulmuştur. Nitel araştırma tekniği yardımıyla kültürel jeomorfoloji kavramına ait teori geliştirilmiş, hipotez oluşturulmuş, yorumlama ve genellemelere gidilmiştir. Arazi çalışmaları ile çalışma sahasının kültürel jeomorfoloji unsurları tespit edilmiştir. Kültürel jeomorfosit elemanları değerlendirilerek“Kilistra Jeopark Alanı”önermesinde bulunulmuştur. Sahanın kültürel jeomorfoloji açısından araştırılması ve değerlendirilmesi, doğal ortamın sürüdürülebilir kullanımına etki edecek ve kültürel ortam olarak değerlendirilen alana toplumsal ve ekonomik katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Besides establishing, using and improving the landform advantages and effective processes to human life, dealing ways of problems which they cause and producing solutions are also progressing rapidly. Within this context, it is important to assess how to correlate the spatial distribution and changes of landforms with social issues and potential remedies. Especially through last two centuries, people have had an increasingly crucial impact on material transferring and landform changing on the earth, primarily thanks to agricultural activities, mining and quarrying, the construction of cities and roads. With this study, a research methodology to be used in cultural geomorphology studies was created and a study technique discussed in four sections was determined. Within the scope of the recommendations, mixed research method was used in the study. Geographical features of the research area were obtained using the quantitative research method. The data was subjected to meta-analysis and the field was defined. Land observation and evaluation were carried out using progressive and regressive research methods, and the existence of cultural areas and needs were revealed. With the help of qualitative research technique, the theory of the concept of cultural geomorphology was developed, hypotheses were created, interpretations and generalizations were made. Cultural geomorphology elements of the study area were identified through field studies. Cultural geomorphosite elements were evaluated and a proposal was made for the“Kilistra Geopark Area”. Research and evaluation of the site in terms of cultural geomorphology will affect the sustainable use of the natural environment and provide social and economic contribution to the area considered as a cultural environment.