18-25 yaşları arası basketbol oynayan, basketbolu bırakan ve düzenli spor yapmayan öğrencilerin antropometrik ve solunum parametrelerinin incelenmesi
Comparison of antropometric and respiration parameters of groups of students who are between the ages of 18-25, playing basketball, gave up playing basketball and not doing sports regularly
  1. Tez No: 209332
  2. Yazar: MURAT BAŞKAL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERKAN HAZAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Basketbol, antropometri, solunum, Basketball, anthropometry, respiratory
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu arastırmanın amacı: Düzenli olarak basketbol oynayanların, basketbolubırakanların ve düzenli spor yapmayanların antropometrik ve solunumparametrelerinden; vücut yağ yüzdelerini, somatotiplerini ve solunum fonksiyonlarınıbelirleyerek grupların bu parametreler yönünden karsılastırılmasıdır.Arastırma için; Gazi Üniversitesindeki 18- 25 yas arası, 15 basketbol oynayan, 15basketbolu bırakan ve düzenli spor yapmayan 15 kisi olmak üzere toplam 45 öğrencialındı. Deneklerin boy, kilo, çap, çevre, deri altı yağ ölçümleri, FVC, FEV1, FEV%,MVV değerleri alınmıstır. Antropometrik ölçümlerinden somatotipleri belirlendi.Denekler arasındaki farklılıkları veya benzerlikleri ortaya çıkarmak için varyans analizi(anova) kullanıldı ve bulunan farklılıkların hangi gruplar arasında olduğunu tespitetmek için post hoc çoklu karsılastırma testlerinden tukey hsd testi kullanılmıstır.Denek grupları arasında; yas, boy ve ağırlık parametreleri ile antropometrik vesolunum parametreleri arasındaki korelâsyona pearson corelation tekniğiyle bakılmıstır.Yapılan değerlendirmede göğüs çevresi, göğüs çapı, göğüs derinliği çapı değerleri ileboy ve ağırlık arasında, ayrıca MVV değerleri ile boy uzunluğu arasında istatistikîaçıdan doğrusal bir iliskinin olduğu saptanmıstır.Denek gruplarının yas ve vücut ağırlığı ortalamaları arasında istatistiksel olarakanlamlı bir farklılık yoktur. Grupların boy ortalamasında ise istatistikî açıdan anlamlıfark vardır ve aktif basketbol oynayanlar diğer gruplardan daha uzun çıkmıslardır.Ayrıca denek gruplarının vücut kütle indeksleri ortalamalarında; basketbol oynayanlarile basketbolu bırakanlar ve spor yapmayanlar arasında istatistiksel açıdan önemli birfarklılık var iken, basketbolu bırakanlar ve spor yapmayanlar arasında istatistikselaçıdan önemli bir fark yoktur.Denek gruplarında basketbol oynayanlar ile basketbolu bırakanlar arasında vücutyağ %' si, göğüs (normal-inspirasyon) çevresi, göğüs çapı, FVC, FEV1, FEV%, MVVortalamaları bakımından, istatistiksel olarak önemli farklılıklar tespit edilmistir.Basketbol oynayanlar ile spor yapmayanlar arasında; vücut yağ yüzdesi, göğüs (normalinspirasyon) çevresi, FVC, FEV1, FEV%, MVV değerleri ortalamaları bakımından,istatistiksel olarak önemli farklılıklar tespit edilmistir. Basketbolu bırakanlar ile sporyapmayanlarda; FVC, FEV1, MVV ortalamalarında istatistiksel açıdan önemli bir farkvardır.Gruplar arasında basketbol oynayanlar ile basketbolu bırakanların göğüs derinliğiçapı ve biiliak çapı ortalamalarında istatistiksel açıdan bir fark yoktur. Basketboloynayanlar ile spor yapmayanlarda göğüs çapı ortalamalarında istatistiksel açıdan birfark yoktur. Basketbolu bırakanlar ile spor yapmayanlar arasında vücut yağ %' si, göğüs(normal-inspirasyon) çevresi, göğüs çapı, göğüs derinliği çapı ve biiliak çapı ve FEV %değerleri ortalamalarında istatistiksel açıdan bir fark yoktur.Yapılan ölçümler sonucunda grupların somatotip değerleri, basketboloynayanlarda ortalama olarak mezomorfi, basketbolu bırakanlarda ortalama olarakmezomorfik-endomorfi, spor yapmayanlarda ortalama olarak mezomorfik-endomorfiolarak tespit edilmistir.Sonuç olarak, düzenli spor ve egzersiz sağlıklı yasamın ön sartıdır. Yapılançalısmada elde edilen verilere göre performans sporunu bıraktıktan sonra düzenliegzersizlere devam edilmesi vücut sağlığı için gereklidir.
Özet (Çeviri)
Aim of the research is to identify body fat percentages, somatotypes andrespiration parameters of the groups who play basketball regularly, the ones who gaveup playing basketball and the ones who are not doing sports regularly then to comparethe groups through these parameters.For the research; totally 45 students from Gazi university were taken, 15 studentswho are playing basketball,15 students who left basketball and 15 students who are notdoing sports regularly. Height, weight, diameter, circle, subskin fat measurements,FVC, FEV1, FEV%, MVV values of were taken. From antropometric measurementssomatypes were determined. In order to bring up the differences and similaritiesbetween groups variance analyses (anove) has been used and in order to establish fromwhich group differences result post hoc multi comparison test, tukey hsd test have beenused. In body weight medium of groups for statics meaningful difference has not beenestablished.Among the groups corelation between age, height and weight parameters andantropometric and respiration parameters has been assessed with pearsen corelationtechnic. In the evaluation between breast circle, breast diameter, breast depth diametervalues and height and weight values also between MVV values and height statistically alinear relationship has been established.There is not a statisticaly meaningful difference between the age and body weightaverage of the groups. There is statisticaly a meaningful difference between the heightaverage of the groups and active basketball players are taller than the others. There ismeaningful difference statistically about the height mediums of the groups and activebasketball players are longer than the other groups. There is a significant difference onbody mass indexes among the participents gave up playing basketball and not doingspots. But there has not been established any significant difference between the oneswho left basketball and the ones who are not doing sports.Among the experiment groups considering the body fat percentage, breast circle,breast depth diameter, FVC, FEV1, FEV%, MVV means there is an importantdifference statically between the ones who are playing basketball and who left playingbasketball. There are important differences statistically between the ones who areplaying basketball and the ones who are not doing sports in body fat %, breast depthdiameter, FVC, FEV1, FEV%, MVV means. Among the ones who left basketball andthe ones who are not doing sports statically there is significantly difference in FVC,FEV1, MVV means.Among the experiment groups between the ones who are playing basketball andwho left playing basketball statistically there are not significantly differences in breastdepth diameter, biiliac diameter means. Among the ones who are playing basketball andwho are not doing sports statistically there is not significantly difference in breastdiameter means. Among the ones who are who left basketball and the ones who are notdoing sports statistically there is not significantly difference in body fat %, breast circle,breast diameter, breast depth diameter, biiliac diameter, FEV% means.According to the results of the measurements somatotype values of the groups aremezomorfi for the ones who play basketball, mezomorfik-endomorfi for the ones wholeft basketball, mezomorfik-endomorfi for the ones who do not do sports.As a result doing sport and exercise regularly is the first condition of a healthylife. According to the data obtained from the research it is necessary to continue regularexercise even after leaving performance sport, for the body health.