Mazume-i tasavvuf sermet çifter araştırma kütüphanesi 55 (inceleme - metin - tıpkıbasım)
The poem of sufism sermet cifter research library 55 (review - text - facsmile)
- Tez No: 209353
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NEVİN GÜMÜŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Klasik Türk Edebiyatı, Mecmua, Tasavvuf, Dervîs Velî, 18. yüzyıl, Classical Turkish Literature, Mecmua, Sufism, Dervish Veli, 18th century
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 555
Özet
Klasik Türk Edebiyatı açısından büyük önem tasıyan mecmuaların günümüze kadar yeterince arastırılmadıgı ifade edilebilir. Elimizdeki eser, kütüphanelerimizde incelenmeyi bekleyen çok sayıda mecmuadan yalnızca biridir. Çalısmada, mecmua türüne katkıda bulunmak amacıyla #stanbul Sermet Ç#FTER Arastırma Kütüphanesi'nde 55 numarada kayıtlı bulunan ?Manzûme-i Ta?avvuf? isimli eser incelenmektedir. ?Manzûme?i Ta?avvuf?un içerisinde manzum ve mensur metinler bulunmaktadır. Mecmua'da yer alan manzum metinler, 18. yüzyılda yasadıgı dısında hayatıyla ilgili hiçbir bilgiye ulasılamayan Dervîs Velî'ye aittir. Dervîs Velî'nin, halka tasavvufu benimsetmek için bu metinleri meydana getirdigi anlasılmaktadır. Evliya Menkıbeleri'nin yer aldıgı mensur metinlerin ise kime ait oldugu kesin olarak belirlenememistir. Çalısmada, öncelikle mecmua ve mecmua türleri genel olarak ele alınmıs. Daha sonra Manzûme?i Ta?avvuf sekil özellikleri, muhteva, dil ve üslûp yönünden incelenmistir. Dervîs Velî ile ilgili bilgilere mevcut kaynaklarda ulasılamadıgından, dili ve üslûbu mecmuada yer alan manzum kısımlardan hareketle degerlendirilmis, hayatına dair bilgi verilememistir. Metin bölümünde ise, eserin içinde yer alan manzum parçaların transkripsiyonlu metni meydana getirilmis, son bölümde tıpkıbasıma yer verilmistir.
Özet (Çeviri)
Mecmuas, which have great importance for Classical Turkish Literature, have not been researched well enough. The mecmua we have studied is just one of the many mecmuas which have been waiting in our libraries. In order to contribute to the class of mecmuas we study ?Poem of Sufism? registered as number 55 in Istanbul Sermet Cifter Research Library. Poem of Sufism contains both poems and plain texts. Poems are written by Dervis Veli about whom we could find no information other than he had lived in the 18th century. It is understood that Dervis Veli wrote these texts in order to prepossess the society with the notion of Sufism. The writer of the plain texts has not been determined definitely. In this study; firstly the class of mecmuas are approached generally. Then, Poem of Sufism is analyzed in terms of structure, content, language and style. As it was not possible to gather further information about the author from the existing resources, his language and style is evaluated based on this mecmua without any information about his life. The transcription text of the poems is formed in the text chapter. Facsmile is placed in the last chapter.