Öğrenme stratejileri ve yeni ilköğretim programında sosyal bilgiler programı 4. ve 5. sınıflarda öğrenme stratejisi (aktif öğrenme) Yozgat ili uygulaması
Learning strategies and the social knowledges program in the new primary teaching program, learning strategies in the 4th and 5th class (active learning) the example of Yozgat city
- Tez No: 209360
- Danışmanlar: DOÇ.DR. REMZİ KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Social Studies Education, Constructivist learning model, Active learning strategy
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Sosyal Bilgiler dersinde ögretim denildigi zaman, ögretmenlerimizin aklına hemen sunus yolu ile ögretim stratejisi ve anlatım yöntemi gelmekte idi. Ögretmenlerimiz Sosyal Bilgiler dersinde anlatım yöntemini kullanarak ögrencilere bilgilerini aktarırlardı. Kullandıkları anlatım yöntemi yanında tarih seridi, imkân varsa görsel araçlar, harita vb. gibi materyaller kullanarak dersi zenginlestirmeye çalısırlardı. Yapmıs oldugumuz bu çalısmada, Türk Milli Egitim sisteminde yeni bir dönem açan lkögretim programı degisikliginin Sosyal Bilgiler dersinde; stratejiler açısından neleri degistirmeye çalıstıgını açıklamaya çalıstık. Sosyal Bilgiler dersinde 2005 yılı öncesi ile sonrası arasındaki strateji, yöntem ve teknik degisikliklerini anlattık. Bu çalısma ile lkögretim okullarında, yeni uygulamaya baslanan lkögretim Programındaki Sosyal Bilgiler 4. ve 5. Sınıf Programının Sosyal Bilgiler dersinde uygulanması sırasında kullanılacak ögretim stratejilerinin uygulanması ve ortaya çıkacak uygulama sorunlarının da dikkate alınarak verimliliginin artırılması saglanmaya çalısılmıstır. Strateji kavramının açıklanması ile baslayan çalısmamız, kullanılan ögretim stratejilerinin tanıtılması ile devam etmistir. Eski lkögretim Programının temelini olusturan Davranısçı Yaklasım ile yeni lkögretim Programının temelini olusturan Yapılandırıcı Yaklasım arasındaki farkları ortaya koyarak, degisimin neden yapıldıgını açıklamaya gayret gösterdik. Aktif ögrenme stratejisi açıklanarak, yeni sosyal bilgiler programı tanıtılmıs, stratejinin uygulanmasında ögrenme-ögretme süreci ile kullanılan yöntem ve teknikler açıklanmıstır. Bu çalısma, Ögretim Stratejisi ile ilgili kaynakların taranması, Yozgat li Sorgun ve Kadısehri lçelerinde anket çalısması yapılarak hazırlanmıstır. Anket uygulaması ile ögretmenlerin ögretim sırasında kullandıkları strateji ve bu stratejilere uygun teknik ve yöntemlerin neler oldugu, bunların kullanılıs sıklıklarını ortaya koymaya çalıstık. Anahtar Kelimeler; Sosyal Bilgiler Ögretimi, Yapılandırıcı Yaklasım, Aktif Ögrenme Stratejisi,
Özet (Çeviri)
As for the education in the course of social studies, teachers immediately thought about education strategy with presentation and expression method. In the course of social studies, teachers were conveying information to students by using expression method. They were making rich the course by means of expression method and using history scale, if possible, visual tools, map etc. materials. In this study performed, it is attempted to explain what the changing of primary education program in Turkish national education system which opens a new period of time varies in the course of social studies in terms of strategies. The strategy, method and technical changes between before and after 2005 in the course of social studies are explained. With this study, it is tried to provide the application of education strategies to be used and the increasing of efficiency by taking into consideration the problems of application which will occur during the application in the course of social studies of the program of social studies 4th and 5th classrooms in the primary education program newly taken action in the primary schools. The study commencing with explaining of strategy concept continues with the introduction of education strategy. It is also attempted to explain why the changing is made by bringing up differences between behaviorist approach based on an old primary education program and constructivist approach based on a new primary education program. A new social studies education program is introduced by explaining active education strategy, and methods and techniques with learning-teaching are explained in the application of strategy. This study has been implemented by investigating literature related to education strategy and performing questionnaire studies in the districts of Kadısehri and Sorgun, Yozgat. The strategies of teachers which were used during education (teaching), and what techniques and methods are appropriate for those strategies, and their using frequency are attempted to bring up by means of the questionnaire.