Azerbaycan dergisi üzerine bir inceleme (1957-1962, 58-129. sayılar)
A research about Azerbaijan journal (1957-1962, 58-129.)
- Tez No: 209363
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HİKMET KORAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Azerbaycan dergisi, İnceleme, Azerbaycan Kültür Derneği, Dergi, Azerbaijan Journal, Research, Azerbaijan Culture Society, Journal
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 414
Özet
Millî Azerbaycan Cumhuriyeti'nin istilâsından sonra yurt dışına göç etmeye zorlanmış olan aydın ve yurtsever bir Azerî zümre, cumhuriyetin kurucu partisinin ideolojik önderliğinde istiklâl ülküsünü var gücüyle savunmuş ve yaymıştır. Azerbaycan'ın bağımsız yaşayışına son veren Rus istilâsına karşı savaşan ve muzaffer olacaklarına daima inanan bu Azerî aydın zümrenin girişimiyle, 2 Şubat 1949 tarihinde Ankara'da ?Azerbaycan Kültür Derneği? adında bir dernek kurulmuş ve bu dernek kurulduktan sonra fikir hayatı bilhassa konferanslar tertibi üzerinde teksif edilmiştir. Dernek üyeleri tarafından, istiklâl ülküsünü yaymanın ancak ilmî-edebî bir dergi neşriyle daha muvafık olacağının beyan edilmesiyle, 1 Nisan 1952'de ?Azerbaycan? dergisinin neşrine başlanmıştır. ?Azerbaycan? dergisi, Azerî illerinin millî mücadelesi yanında Rus mahkûmu diğer Türk illerinin millî mücadeleleri ile de yakından ilgilenmiştir. Yüksek lisans tezi olarak yaptığımız bu çalışma, ulvî gayelerle yayımlanan ?Azerbaycan? dergisinin, 1957 ile 1962 yılları arasını kapsayan 58'den 129'a kadar olan sayılarının sistematik bir şekilde incelenmesi amacını taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
After the occupation of National Azerbaijan Republic, a class of intellectual and patriot Azeri advocated and spreaded the idea of independence. Azeri intellectuals fought against Russian occupation and always believed that they would accomplish. With the enterprise of that intellectuals, on the second of February 1949, ?Azerbaijan Culture Association? was founded in Ankara. After the foundation of that association, ideological life was focussed on lectures. Members of the association declared that the idea of independence would spread faster by a literary and scientific journal. On the first of April 1952, Azerbaijan journal started to publish. Journal of Azerbaijan paid attention both Azerbaijan cities' struggle with Russia and Turkish cities' struggle with Russia. The aim of this master thesis study is, examining systematically the Journal of Azerbaijan's issues from 58 to 129, in years between 1957 and 1962.