Aile şirketlerinde yönetim sorunları: Adana ilinde bir araştırma
Management problems in family businesses: an application in Adana province
  1. Tez No: 209364
  2. Yazar: CÜNEYİT SORGUN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MURAT TÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Aile Şirketleri, Yönetim, Yönetim Sorunları, Stratejik Yönetim, Kurumsallaşma, Family Businesses, Management, Management Problems, Strategical Management, Institutionalisation
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
Ülkemizde aile şirketleri sayısal anlamdaki ezici çoğunluğuna paralel olarak nitelik açısından da önemli gelişmeler göstermektedir. Gerek sayısal üstünlükleri, gerekse ekonomideki etkinlikleri ile aile şirketleri, varlıklarını sürdürebilmelerini, doğru yönetilmelerine ve yönetimin aldığı kararların yüksek isabet oranına sahip olmasına borçludurlar. Ancak, şirketin gelişimiyle birlikte, karar alma sürecindeki kişiler ve karar alma şekilleri de değişmektedir. Bu da aile şirketlerinde bir takım yönetim sorunlarının ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Son yıllarda üzerinde sıkça durulan aile şirketleriyle ilgili genel kanı, yurt dışında bu şirketlerle ilgili yapılan araştırmaların etrafında şekillenmektedir. Yurt dışında yapılan araştırmalar, o ülkenin yönetim yapısı ve kültürel değerlerine göre incelendiği için, araştırmaların ülkemize uyarlanmasında sıkıntılar yaşanmaktadır. Bu nedenle yapılan bu çalışma, bir alan çalışması olarak, ülkemizdeki aile şirketlerinin yönetim sorunlarının literatürdeki yönetim sorunlarıyla karşılaştırma niteliği taşımaktadır. Anket yöntemi kullanarak Adana ilinde faaliyet gösteren 267 aile şirketi yöneticisinin katıldığı bu çalışma ile Adana ilindeki aile şirketlerinin yönetim sorunlarının tespit edilmesi amaçlanmakta ve literatürdeki aile şirketleri sorunlarıyla karşılaştırılması yapılmaya çalışılmaktadır. Sonuçları açısından bu çalışmada literatürdeki aile şirketleri sorunları ile benzerlikler doğal olarak bulunmakla birlikte, literatürde var olan aile şirketleri sorunları ile Adana ilinde faaliyet gösteren aile şirketlerindeki sorunlar arasında bir takım farklılıklarında bulunduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Not only are family businesses increasing in number but also they develop in terms of quality in Turkey. Family businesses both in terms of number and effectiveness owe their superority to their good management and proper decision-making. However, with the development of family businesses, the people and the style of making decision in decision making processes have changed. This causes some problems in family businesses. In recent years, in Turkey the debate about family businesses among researchers is shaped by the studies of foreign researchers about the subject. However since these studies carried out in different cultural and polital contexts, they are not illumanative enough about the cases in Turkey. This study compares the management problems of the family businesses in Turkey with the management problems of indicated in the literature. It aims to define the management problems of family businesses in Adana province by carrying out a questionaire applied to 267 family businesses. Then it compares them with the problems of family businesses in the literature. The study concludes that while there are some similarities between the management problems of the family businesses in Adana province and the management problems indicated in literature, there are same differences as well.