Demokrat Parti ve 1960 ihtilali
Democrat Party and 1960 rebellion
- Tez No: 209374
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MEHMET KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Demokrat Parti, Askeri Müdahale
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Cumhuriyetin ilk yıllarından beri ugrasısı verilen; siyasal alanda çok partili rejime geçilmesi idealine, 1946 seçimleri ile ulasılmıstır. 1946 Türkiye'sinde, gerek dıs konjonktür gerekse de dıs konjonktürün etkisi, çok partili hayata geçmeyi zorunlu kılmıstır. 1946 yılında kurulan Demokrat Parti; demokrasi, liberalizm ve daha çok özgürlükler vaat eden programı ile, kısa sürede sivrilmis ve toplumu olusturan her kesime hitap eder hale gelmistir. Demokrat Parti yakaladıgı bu elektrik sayesinde, 1950, 1954 ve 1957 seçimlerini kazanarak, ülke yönetiminde on yıl süre ile söz sahibi olmustur. ktidarının ilk yıllarında büyük bir kalkınma hamlesi baslatan Demokrat Parti hükümeti, bu kalkınma projelerinin finansmanını ABD'den aldıgı kredilerle saglamıstır. Ancak 1954 itibari ile, ABD'den alınan bu borçların geri ödemelerinde sıkıntılar baslamıs, bu durum da yeni kredilerin alınabilmesini engelleyerek ülkede ekonomik krizlerin çıkmasına neden olmustur. Tek parti döneminde uygulanan baskılara son vermek ve daha fazla özgürlük getirmek vaadiyle iktidara gelen Demokrat Parti, kendisine karsı yapılan sert muhalefete aynı sekilde karsılık verince, basta TSK olmak üzere birçok kurumu karsısında görmüstür. Demokrat Parti'den beklediklerini alamayacagını anlayan muhalif kanat, 1954 yılından beri hazırlıkları sürdürülen hükümet darbesini, 27 Mayıs 1960 tarihinde gerçeklestirmistir ve Demokrat Parti'nin iktidarına son vermistir. Bu baglamda tez çalısmasının amacı; Demokrat Parti'nin kurulus, muhalefet ve iktidar dönemleri ile, darbe sürecini, kronolojik sıra ile neden sonuç iliskisi içerisinde, objektif olarak vermektir.
Özet (Çeviri)
An ideal of Multiple Party Regime in terms of political which has been struggled for the first years of republic was achieved by the election of 1946. Le Party Regıme in terms of political which has been struggled for the first years of republic was achieved by the elections of 1946. In Turkey of 1946 both the effect of interior economic situation and exterior economic situation made the Multiple Party Regime into the practise.The Democrat Party, founded in 1946, was based on democracy, liberalism and freedom became conspicuous and adressed to the all members of society. Thanks to the this success The Democrat Party kept its authority in the country in ten years by winning the elections. In the first years of its power, The Democrat Party Goverment which got started a large attack development provided the financing of these projects of development with the credits given by the U.S.A. But in 1954 the troubles started becouse of paying these credits also this situation obstructed taking new credits and caused economical crisises in the country. The Democrat Party was founded to conclude the pressures which were in the period of Single Party and bring more freedoms, faced many instutions first of all TSK, when it answered to the opposition in the same way. The Contrary side realized goverment ,was prepared since 1954, concluded The Democrat Party, when it understood that it wouldn?t expect anything from The Democrat Party. In this content, the aim of this thesis to give objectively the founding,the periods of opposing and power, the period of stroke in a chronological way in a cause and effect relationship. KEY WORDS:The Democrat Party,Millita