İlköğretim 5. sınıf öğrencilerinin bilişsel, duyuşsal ve psikomotor olarak fen ve teknoloji dersine hazırolma düzeyleri ve buna yönelik hazırlanan eğitim programının erişiye etkisi
The level of being well-prepored as informatics, auditory, behaviorustic for science education of the students who are studying in fourth and fifth school students and the influences on the target of the educational programme which aimd at this.
  1. Tez No: 209404
  2. Yazar: MEHTAP ATLI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA KOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Success, attitude, performance, educational, programme, readiness, target
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Araştırma iki aşamada iki yöntem kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Birinci aşamada betimsel yöntem kullanılmıştır. Bu yöntemle Fen ve Teknoloji dersine yönelik tutumlar, hazırbulunuşluk düzeyi ve performans düzeyleri belirlenmiştir. Bu aşamada amaç, belirtilen durumlara ilişkin var olan durum, var olduğu şekliyle ortaya koymaktır. İkinci aşamada, deneysel yöntem kullanılmıştır. Amaç Fen ve Teknoloji dersiyle Kuvvet ve Hareket ünitesi konusuna yönelik hazırlanan bir hazırbulunuşluk eğitim programının erişiye olan etkisini test etmektir. Deneysel desen ön test- son test kontrol gruplu olup, araştırmada hazırbulunuşluk eğitim programı bağımsız değişken, erişi bağımlı değişken olarak alınmıştır. Veriler araştırmacı tarafından geliştirilen kişisel bilgi formu, başarı testi, tutum ölçeği ve performans ölçeği yardımıyla elde edilmiştir. Deney grubunda 12, kontrol grubunda 12 öğrenci olmak üzere 24 ile çalışılmışt?r. Gruplar cinsiyet, alg?lanan anne-baba tutumu, algılanan öğretmen tutumu ve öğrencilerin akademik başarı düzeyleri değişkenleri açısından benzer hale getirilmeye çalışılmıştır. Araştırmada veriler bağımsız gruplarda iki ortalamanın karşılaştırılması , bağımlı gruplarda iki ortalamanın karşılaştırılması, frekans ve yüzdelikler istatistiksel Created with novaPDF Printer (www.novaPDF.com). Please register to remove this message. yöntemleri ile analiz edilmiştir. Analizler SPSS for Windows istatistik paket programı ile yapılmıştır. Bulgular; 1. Hazırbulunuşluk eğitim programı erişiyi, olumlu yönde ve anlamlı bir şekilde etkilemektedir. 2. Hazırbulunuşluk eğitim programı öğrencilerin Fen ve Teknoloji dersine yönelik olan olumlu tutumlarını artırmış, olumsuz olan tutumları da olumlu yönde değiştirmiştir. 3. Hazırbulunuşluk eğitim programı öğrencilerin Fen ve Teknoloji dersine ilişkin, psikomotor becerilerini (performansları) olumlu yönde arttırmıştır. 4. Deney ve kontrol gruplarındaki öğrencilerin program uygulanmadan önceki başarı düzeyleri arasındaki fark anlamlı değildir. 5. Deney ve kontrol gruplarındaki öğrencilerin program uygulanmadan önceki tutum düzeyleri arasındaki fark anlamlı değildir. 6. Deney ve kontrol gruplarındaki öğrencilerin program uygulanmadan önceki performans düzeyleri arasındaki fark anlamlı değildir. Anahtar Kavramlar: Başarı, tutum, performans, eğitim programı, hazırbulunuşluk, erişi
Özet (Çeviri)
In the study, two methods at two steps have been used. First, descriptive method was used.With the help of it, attitudes,readiness and performance levels have been determined for science and technology subjects.At this step, the present situation for the mentioned was put forward as it was.At the second one, experimental method was used. The aim is to test the effect to the target of readiness educational programme prepared towards motion and strength units in science and technology subjects. The data were obtained with the help of attitude scale, performance scale, success test, information form developed by the researcher. 24 students, 12 of whom are in experiment group and 12 of whom are in control group, were involved in the study.The variables of the groups in terms of academic success levels, perceived teacher attitude, parents? attitude, gender were tried to be brought to the same level. The data in the study were examined and analyzed with frequency and percentage statistical method, the comparisons of two averages in the dependent groups.The analysis were performed with SPSS for Windows statistical programme. Created with novaPDF Printer (www.novaPDF.com). Please register to remove this message. Findings: -Readiness educational programme affects the target meaningfully and positively. -Raediness educational programme increased the positive attitude of the students for science and technology subjects and changed the negative ones into positive. -Readiness educational programme increased the physco-motor skills of the students towards science and technology subjects positively. -The success levels of the experiment and control groups had not been different significantly before the programme was applied. -The attitude levels of the experiment and control groups had not been different significantly before the programme was applied. -The performance levels of the experiment and control groups had not been different significantly before the programme was applied.