Fen-teknoloji-mühendislik ve matematik disiplinlerine dayalı argümantasyon destekli fen öğrenme yaklaşımının öğrencilerin öğrenme ürünlerine etkisi
Argumentation science learning approach based on the science-technology-engineering and mathematics disciplines impacts of student learning products
  1. Tez No: 456621
  2. Yazar: SALİH GÜLEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN YAMAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Elektriğin iletimi, Argümantasyon, Fen-teknoloji-mühendislik ve matematik eğitimi, Akademik başarı, Yansıtıcı düşünme, Psiko-motor beceri, Transmission of electricity, Argumentation, Science-technology-engineering and mathematics education, Academic success, Reflective thinking, Psychomotor skills
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 219
Özet
Fen bilimleri, bireyin temel bilgiler edinmesi ve doğal çevrenin keşfedilmesi ile kendilerini toplumsal sorunlarla ilgili problemlerin çözümü konusunda sorumlu hissetmesini amaçlayan bir bilimdir. Bu bilim dalı yirmi birinci yüzyılda bireyin birden çok disiplinin becerilerini kazanmasını hedefleyen yaklaşımların odağına alınmıştır. Bu yaklaşımlar bireyin bilgiyi yapılandırmasını, bilimsel müzakerelerini desteklemesini, bilimsel bir sorgulamada argümanlar oluşturmasını ve bu argümanların kanıtları ile savunulmasını hedeflediği gibi fen-teknoloji-mühendislik ve matematik disiplinlerinin bir arada kullanılmasını ve bu disiplinlerin odağındaki mesleklerin benimsemesini de hedeflemektedir. Bu araştırmanın amacı; çok disiplinli yaklaşımların entegrasyonu ile hazırlanan etkinliklerin öğrencilerin akademik başarısına, yansıtıcı düşünme gücüne ve psiko-motor becerilerine olan etkisini incelemektir. Bu amaca ulaşabilmek için hem nicel hem de nitel verileri içeren karma yöntem kullanılmıştır. Nicel verilerin toplanmasında, öğrencilerin bilişsel değişimlerini belirlemek için akademik başarı testi, öğrencilerin uygulama becerilerinin ölçülmesi için psiko-motor gözlem formu, öğrencilerdeki duyusal değişimlerin belirlenmesinde yansıtıcı düşünme testi kullanılmıştır. Ayrıca Fen, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik (FeTeMM) eğitimi entegreli Argümantasyon Tabanlı Bilim Öğrenme (ATBÖ) yaklaşımı etkinlikleri ile gözlem, görüşme ve doküman incelenmesi yapılmıştır. Araştırma benzer sosyo-ekonomik imkânlara sahip aynı okulun aynı düzeydeki deney ve kontrol grubu sınıfları ile yürütülmüştür. Araştırma 20 deney ve 20 kontrol grubu öğrencisi ile yapılmıştır. Araştırmada toplanan veriler SPSS, AMOS, Nvivo gibi paket programların yardımıyla Mann Whitney U-testi, yüzde (%), frekans (f), Pearson'un çarpım-moment korelasyon katsayısı, Quersy gibi teknikler kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmanın ölçme araçlarından elde edilen bulgulara göre; FeTeMM entegreli ATBÖ yaklaşımının öğrencilerin akademik başarılarını artırmada kullanılabileceği söylenebilir. Deney grubu öğrencilerinin yansıtıcı düşünme eğilim düzeylerinin yüksek düzeyde olduğu belirlenmiştir. Deney grubu öğrencilerinin psiko-motor becerilerinin yüksek olduğu tespit edilmiştir. FeTeMM entegreli ATBÖ yaklaşımı etkinliklerin ve uygulamaların öğrencilerin konuyu sevmesini, eğlenceli bulmasını ve daha iyi anlamasını sağladığı, bu etkinlikler sırasında öğrencilerin birbirini daha iyi tanıdığı ve sosyalleşmenin arttığı söylenebilir. Ürün dosyalarının incelenmesi sonucunda deney grubu öğrencilerinin FeTeMM entegreli ATBÖ yaklaşımını orta düzeyde anlamış ve anlamış olarak iki farklı grup oluşturabileceği söylenebilir. Öğrencilerin akademik başarı seviyelerinin artırılması ve yansıtıcı düşünme gücünün gelişmesinde, psiko-motor beceri gelişiminin gözlenmesinde ve sınıf içinde argüman oluşturulmasında çok disiplinli yaklaşımların entegrasyonunun kullanılabileceği önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Science is a knowledge aiming at making an individual feel responsible for solving of problems with an individual's getting basic information and the natural environment, being discovered. This science focuses on the approximation aiming at the individual's getting multidisciplinary skills at 21st century. Just as these approximations aim that the individual structures to inform, supporting to scientific negotiation, the individual makes up argument in scientific inquiry and the individual's being defended with evidence of these arguments. These approximations aim that the disciplines of science–technology-engineering and mathematics are used together and they are adopting also the professions at the center of these disciplines. The aim of this research is to examine the effect of the texts made up with the integration of much well-disciplined approximation on the academic achievement of students, students' power of the reflective thinking and psycho-motor skills. To able to get this aim, mixed method including both quantitative input and qualitative input has been used. Academic achievement test applied to collect quantitative data to measure changes in mental processes, and psycho-motor observation form in order to measure student's competency and reflective thinking test is used to determine student's sensory changes. The analysis of observation, discourse and document was fulfilled with the science-technology, engineering and mathematics education, integrated by argument-based science instruction. The inquiry was implemented with the classes of experiment and control group at the same level and the same school having similar social–economic status. The Research was made with 20 experiment and 20 control group students. The data which collected in this study was analyzed using techniques such as Mann Whitney U-test, the percent (%), Frequency (f), Pearson's product-moment correlation coefficient and Query with the help of software packages Nvivo, SPSS and AMOS. According to the data obtained from the measurement tools of research; it's said that the approximation of argument–based learning, integrated by science-technology-engineering and mathematics can be used for enhancing the academic achievement of students. It's been specified that tendency levels to reflective thinking of experimental group students are at high level. It's has been specified that the approximation activities and the implementations of argument-based learning, integrated by science–technology–engineering and mathematics provide students to like subject, find subject amazing and understand subject more well and socializing increases in the course of these activities. In consequence of examining to product files the argument-based science learning approximation, integrated by science–technology-engineering and mathematics, has been gotten and understood at medium- level and can be said that two different group can be made up. Furthermore; it's learned that the integration of multidisciplinary approximation can be used at the increasing academic achievement of students and developing of the reflective thinking power and sighting at developing psycho-motor skills, and argument occurs in the classroom.