İnsan kaynakları yönetiminde bilgi işlem sistemlerinin kullanımı: bankacılık sektöründe çalışanların tutumları üzerine bir araştırma
The use of data processing systems in human resources management: a research on employees' attitudes in banking sector
- Tez No: 209416
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. İBRAHİM YALÇIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: nsan Kaynakları Yönetimi, Bilgi slem Sistemleri, Elektronik nsan Kaynakları Yönetimi, Human Resources Management, Data Processing Systems, Electronic Human Resources Management
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 178
Özet
Bugünün dünyasında, insan kaynakları yöneticileri yeni engellerle karsılasmaktadırlar. Dünya pazarı ve ekonomisi bugün, on yıl öncesine göre farklılıklar göstermektedir. Bu çerçevede, son yıllarda insan kaynakları yönetiminin anlayısı da degismistir. nsanlar artık bir organizasyonun en degerleri varlıkları haline gelmislerdir. nsan artık bir kaynak degil, organizasyonun rekabet edebilmesi için bir avantajdır. Bu nedenle, insan kaynakları yönetimi politikaları, personel yönetiminden farklılıklar göstermektedir. Bugünün insan kaynakları yönetimi metotlarları, teknolojiden etkilenmektedir. Özellikle bilgi teknolojileri, insan kaynakları yönetimindeki, bilgi ve belge yönetimini etkilemektedir. nsan kaynakları yönetimi, çalısanları seçme, yerlestirme, egitim, performans degerlendirme ve ücretlendirme islevleri açısından bu degisimden etkilenmistir. Bu baglamda, insan kaynakları yönetiminde bugünün en önemli konuları, bilgi islem sistemleri ve elektronik insan kaynakları yönetimidir. Elektronik insan kaynakları yönetimi ve bilgi islem sistemleri içermis oldugu; çalısan self-servis uygulamaları, raporlama, bilgi paylasımı, intranet sistemleri, uzaktan ögrenin(e-learning) ve e-ise alma(erecruitment) yöntemleri sayesinde organizasyonlara, genis bir kullanım potansiyeli sunmaktadır. Bu sekilde, organizasyonlar bu sistemi uyguladıkları zaman, para, zaman ve enerji tasarrufu saglayabilmektedirler. Son zamanlarda, bankacılık sektörü de bu degisikliklerden etkilenmistir. Bankalar da insan kaynakları yönetimlerinde, bu sistemleri uygulamaya baslamıslardır. Elektronik insan kaynakları, yöneticilere, çalısanın maasları, onlar hakkındaki kisisel bilgiler gibi unsurlara online olarak ulasma imkanı sunmaktadır. Bu nedenle, yönetim kuralları ve politikaları otomatiklestirilmistir. Bu baglamda bu tez çalısmasının amacı, insan kaynakları yönetiminde, bilgi islem sistemlerinin kullanımını açıklamak ve çalısanların bilgi islem sistemiyle ilgili görüslerini ögrenmektir. Bu amacı gerçeklestirmek için, literatür taraması yapılmıs ve banka çalısanlarının bilgi islem sistemlerini kullanmalarıyla ilgili tutumları anket yöntemiyle ölçülmüstür. Veri toplama yöntemi olarak da, çalısanlarla yüz yüze görüsme yapılmıstır.
Özet (Çeviri)
In today?s wold, human resources managers will have to face new challenges. World economy and markets are different from those of a decade ago. Within this framework, over recent years, the role of the human resources management function has changed. People have become a company?s most important asset. They are not only a resource, but a competitive advantage. For this reason, human resorces management policies are different from those of the personnel management. Today?s human resources methos are being affected by technology. Especially, information technologies affect the information and records management in the human resouce management. Human resources management in terms of recruitment, placement, training, performance evaluation and compensation has all been influenced by the organizational change Within this framework, today?s most important issue are electronic human resorces mangement(E-HRM) and the data processing systems in human resorces mangement. E-Hrm and the data processing systems offer great potential via a wide variety of uses, including employee selfservice, repot production, information sharing, intranet systems, e-learning and erecruitment. In this way organizations can save money, time and effort when they implement these systems. Recently, the bankig sector has been affected by these cahanges. They have started to implement these systems in the human resources managent?s method. E-Hrm allows them to view their personal details, salary history all online. For these reasons, managent rules and policies can be automated. Within this framework, the basic purpose of the thesis is to explain the use of data processing systems in human resources managenemt and to learn bank?s staff?s opinion about data processing systems. In order to accomplish this purpose, literary has been analyzed and bank?s staff?s attitude concerning about the use of data processing systems has been measured with survey. In the proces of data collecting, conference method has been used.