Avrupa Birliği hukukunda insan haklarının korunması
Protecting of human rights at European Union law
  1. Tez No: 209415
  2. Yazar: HACI MEHMET KOCA
  3. Danışmanlar: DR. MUSA SAĞLAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa Birligi, nsan Hakları, Avrupa Toplulugu Adalet Divanı, Avrupa nsan Hakları Sözlesmesi, European Union, Human Rights, The Court of Justice of the European Communities, European Convention on Human Rights
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Küresellesen dünyada insan hakları 1990 yılından itibaren her zamankinden daha önemli hale gelmistir. nsan haklarına saygı, devlet ve devlet dısı kuruluslar için mesruiyet kaynagı olmaya baslamıstır. Avrupa Birligi'nin (AB) bu sürecin dısında kalması olanaksızdı. Baslangıçta Avrupa devletleri arasında ekonomik amaçlı kurulan AB, 90'lı yıllardan sonra siyasallasmaya dogru hızlı adımlar atmaya baslamıstır. Günümüze kadar AB'nin bir temel haklar katalogu olmaması hep elestirilmis ve bu konuda yetkili kurumlarının çalısmalar yapması istenmistir. AB Hukuku'nun uygulanmasıyla görevli olan Avrupa Toplulugu Adalet Divanı (ATAD) ilk baslarda AB'nin kurulus amacının ekonomik amaçlı olmasından dolayı temel hakları kendi yetki alanı dısında görmüs, fakat ilerleyen zamanda, biraz da zorunluluktan temel haklar konusunda kendi içtihadını olusturmaya baslamıstır. AB'nin yargı kurumu olan ATAD dısında diger temel kurumları da temel haklar konusunda çalısmalar yapmıstır. Ayrıca AB dıs politikasında da temel haklar sürekli gündemde olmus ve AB'nin dıs iliskilerinde temel haklar ön plana çıkmıstır. AB'ye yapılan elestiriler karsısında bir uzlasma ile hazırlanan Temel Haklar Sartı, AB anayasa taslagı içine alınmıs fakat anayasa taslagının henüz üye ülkelerin tamamı tarafından onaylanmaması sebebiyle Sartın hukuki statüsü netlik kazanmamıstır.
Özet (Çeviri)
The human rights became more important than every time in global world and it became legitimacy source for countries and nongovernment organisations (NGO) after 1990. After this period, European Union can?t be outside this creation. In the begining, European Union is founded for economical aim between European countries, after 1990 it began to demarche with speed steps. European Union has been asked to prepared a Human Rights Catalog and morever related orginasition has been asked to work on this issue. The Court of Justice of the European Communities has have a mission for practice to European Union law and at the begining The Court ignored the human rights outside its duty, because Europen Union was founded for economical duty according to it. But after wards the Court has began its catalog about human rights with its verdicts. Without the Court of Justice of the European Communities which is organism of European Union lawsuit, other foundation assosation of European Union worked for human rights. Also fundemantel rights has been continiously in the news of European Union foreign policy and took over its foreign relationships. Although European Union Constitution consist of Human Rights Catalog towards critisism to European Union it is not clear that member countries didn?t accept the constitution yet.