Stres yönetimi ve banka çalışanları üzerine yapılan bir araştırma
Stress managment and a research on bank employees
  1. Tez No: 209420
  2. Yazar: ESRA GARİPOĞLU
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. UFUK DURNA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Stres Yönetimi, Stres Faktörleri, İş Stresi, Stress Managment, Stress Factors, Work Life
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Stres kişinin etkinliğini ve verimliliğini olumsuz yönde etkileyen bir kavram olarak ortaya çıkmakta; kişi ile çevresinin etkileşimini içeren, tutum ve davranışlarına yön veren güç, ya da organizmanın bazı uyarıcılara beden ve zihinsel sağlığının tehdit edilmesi ile ortaya çıkan bir durum olarak tanımlanmaktadır. Stresin sebebi ne olursa olsun insanları, olumlu veya olumsuz etkileyebilmektedir. Stresin yalnızca olumsuz ve başarıyı azaltan etkisinin yanında, olumlu yönleri olduğunu kabul eden çalışmaların da yer aldığı bilinmektedir. Fazla stres ile karşı karşıya kalan kişinin verimliliği düşebileceği gibi az strese sahip kişinin de verimliliği olumsuz yönde etkilenecektir. Buna karşılık üretim verimliliğini artıran ve çalışanların sağlığını etkilemeyen stres olumlu olarak kabul edilmektedir. İş hayatında stres daha çok çalışanların verimliliği üzerine yoğunlaşmaktadır. Kişi için önemli olan optimum stres düzeyini yakalamak ve bundan olumlu yönde yararlanmaktır Bu çalışmada, araştırmanın teorik altyapısını oluşturan stres ve örgütsel stres kavramları üzerinde durulmuş, stresin insanda görülen belirtileri verilmiş, stresin örgütler üzerindeki etkileri incelenmiştir. Kayseri ilinde bir bankanın çalışanları üzerine uygulanan bir araştırma ile çalışanların stres kaynakları ve çalışanlarda görülen stres belirtileri incelenmiştir. Çalışanlara uygulanan ankette yer alan önermeler, literatür taramasıyla elde edilen durumların tespiti ile oluşturulmuştur. Araştırma sonucunda, rahatsız edici düzeyde olmasa bile, banka çalışanlarının değişik stres kaynaklarına maruz kaldıkları görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Stress emerges as a concept which negatively affects the efficiency and the productivity of an individual, as a power determining the attitudes and the behavior of individuals including the interaction between the person and his/her environment, or it is defined as a situation surfacing after an organism is threatened physically or mentally as a reaction to a stimulator. Individuals experience the negative or positive effects of such situations in their social and work lives for some reasons. In addition to the negative and productivity lessening effects of stress, some researchers cited various positive effects of it. While the productivity of a person may drop if he/she is under intense stress, as a matter of fact the productivity of a person may also drop under low stress. On the other hand, a stress level that effects an increase in productivity and that doesn?t cause a deterioration of health is generally accepted as a positive one. The studies about stress in work life mostly focus on the productivity of the employees. What is essential for an individual is to establish an optimum level of stress and benefit from it. In this following study,it is focused on the facts that stress forming the theoretical substructure and organizational stress concepts,given the symptoms of stress upon humans as well as observed the effects of stress upon organizations.The stress causing sources and the symptoms of stress have been observed by a research carried out upon the employees in a bank in the city of Kayseri. The questions in the survey applied to the employees are formed by the specified cases obtained by the search of literature at the very end of the research,it is realized that the bank employees have been exposed to some different kinds of stress sources even if this is not at such an uncomfortable level.