Stresin performans üzerine etkisi 40. Piyade Eğitim Alay Komutanlığı lider personeli üzerinde bir araştırma
Impact of stress on performance a study on 40th Infantry regiment leader personel
  1. Tez No: 187376
  2. Yazar: ORHAN YILMAZ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MURAT KAYALAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Stres, Stres Yönetimi, Performans, Performans Değerleme, Stres-Performans lişkisi, Ters U Modeli, Stress, Stress Management, Performance, Performance Appraisal, Stress-Performance Relation, Inverted-U Model
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
iiÖZETSTRES N PERFORMANS ÜZER NE ETK S40ıncı P YADE EĞ T M ALAY KOMUTANLIĞI L DER PERSONELÜZER NDE B R ARAŞTIRMAOrhan YILMAZSüleyman Demirel Üniversitesi, şletme BölümüYüksek Lisans Tezi, 157 sayfa, Haziran 2006Danışman : Yrd.Doç.Dr. Murat KAYALARBu tezin amacı, çalışanların stres düzeyinin performanslarını nasıl etkilediğiniortaya çıkarmak ve çalışanlara stresle mücadele konusunda önerilerde bulunmaktır.Çağımızın hastalıklarından birisi olarak nitelendirilen stres, temelde bireyintüm dış dünyası ve iç dünyasında sürekli yaşadığı ve hissettiği değişim ve sorunlarauyum süreci olarak karşımıza çıkmaktadır. Günümüzde bireyler örgütsel, çevresel vekişisel nedenlerden ötürü yoğun bir strese maruz kalmaktadırlar. Bu durum, ruhsalçöküntü, kötü alışkanlıklar, fizyolojik ve zihinsel fonksiyon bozuklukları gibibireysel sonuçlar yanında, performans kaybı, devamsızlık ve düşük verimlilik gibiçeşitli örgütsel sonuçlar da ortaya çıkarmaktadır. Bir başka ifadeyle çalışanları tehditeden stres, dolaylı olarak örgütün amaçlarına ulaşmasına engel teşkil etmektedir. Buengeli ortadan kaldırmak veya en azından etkisini azaltmak için stresle mücadeleetmek -stresi yönetmek- gerekir.Stres-performans ilişkisi literatürde dört modelde ele alınmaktadır. Bunlar;pozitif ilişki, negatif ilişki, ters U biçimi ilişki ve ilişki bulunmaması modelleridir.Pozitif ilişki modeline göre performans stres arttıkça artmaktadır. Negatif ilişkimodelinde stres arttıkça performans azalır. Ters U biçimi ilişki modelindeyse kontroledilen optimum düzeydeki stres performansı maksimuma çıkarmaktadır. lişkibulunmadığını savunan modelde ise, stres ile performans arasında anlamlı bir ilişkisöz konusu değildir.Çalışmada, Isparta'da bulunan 40ıncı Piyade Eğitim Alay Komutanlığı liderpersoneli üzerinde yapılan anket ile elde edilen veriler, çeşitli istatistiksel analizleretabi tutulmuş; oluşturulan hipotezler test edilmiştir. Araştırma kapsamındakipersonelin kendilerini genelde stresli hissetmelerine rağmen, bireysel stres yönetimikonusunda başarılı olduğu ve yüksek performans seviyesine sahip olduklarıbelirlenmiştir. Bu durumda ters U modelinin geçerli olduğu yani belirli orandakistresin performansa olumlu katkı yaptığı söylenebilir. Ayrıca, eğer organizasyonlarörgütsel stres yönetimini ciddi şekilde ele alırlarsa mevcut performanslarını süratleyükselteceklerdir.
Özet (Çeviri)
iiiABSTRACTIMPACT OF STRESS ON PERFORMANCEA STUDY ON 40th. INFANTRY REGIMENT LEADER PERSONNELOrhan YILMAZSüleyman Demirel University, Department of Business AdministrationMaster?s Degree Thesis, 157 pages, June 2006Supervising Professor : Asst.Prof.Dr. Murat KAYALARThe purpose of this thesis is to bring to light how the stress level ofemployees affects their performance and to give some advices to employees forstruggling against stress.Stress, one of the diseases of our time, basically appears to be an adaptationprocess to changes and difficulties that any individual continuously lives and feels inall his/her external and internal world. In today?s world, individuals are subject to anintensive stress because of organizational, environmental and personal reasons. Thissituation causes some individual results such as depression, bad habits, physiologicaland mental disorders as well as organizational results such as performance loss,absenteeism and low productivity. In other words, stress, which threatens employees,indirectly prevents organizations from achieving their goals. In order to remove thisprevention or at least to reduce its effects, it is necessary to struggle against stress(stress management).Stress-performance relation is explained in four different models. These arepositive linear model, negative linear model, inverted-U relation model and no-relation situation model. According to positive linear model, performance increasesas stress increases. According to negative linear model while stress acceleratesperformance reduces. In inverted-U model the optimum level of stress increasesperformance to its maximum level. And according to no-relation situation modelthere is no logical relation between performance and stress.In this study, the data obtained from a survey applied to the 40th. InfantryRegiment leader personnel was analyzed with different statistical methods andhypotheses made were tested. Despite the fact that the personnel generally feeldepressed, it is concluded that they are successful in individual stress managementand they have a high level of performance. In this case, it can be said that theinverted-U model is applicable. In other words, a certain level of stress contributespositively to performance. Furthermore, if the organizations consider stressmanagement seriously, they will increase their performance quickly.