Servet-i fünun dergisi 1327-1377. sayılar (1332-1334/1916-1918) inceleme ve seçilmiş metinler
Servet-i fünun magazine 1327-1377. series (1332-1334/1916-1918) analysing and chosen texts
- Tez No: 209425
- Danışmanlar: PROF.DR. NAZIM HİKMET POLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Servet-i Fünûn dergisi, Servet-i Fünûn, dergi, basın tarihi, inceleme, seçilmiş metinler, Journal of Servet-i Fünûn, Servet-i Fünûn, magazine, history of publishing, examination, chosen texts
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 573
Özet
Güzel sanatların bir dalı olan edebiyat, diğer sanat dallarına göre daha kapsamlıdır. Edebiyatın konusu içine insanı ilgilendiren her şey girer. Çünkü edebiyat, insanın anlatma, hissettirme, ortak noktalarda buluşturarak estetik bir heyecan oluşturabilme anlayışından doğmuştur. Gerçek olan ya da gerçek olması mümkün olan, hayata dair şeyler edebiyatla adeta yenilenir, kabuk değiştirir ve hedef kitle olan insana sunulur. İnsan bu eserlerde kimi zaman kendini, kimi zaman hayalini, kimi zaman hislerini, kimi zaman düşüncelerini bulur. Çünkü sanatın da, edebiyatın da hareket ve hedef noktası ortaktır: insan. Bu tez, Servet-i Fünûn dergisinin 52. ve 53. ciltlerinin içinde yer alan 1327-1377. sayılarını içermektedir. Bu dönemin önemli bir kısmında Servet-i Fünûn dergisi, 1. Dünya Savaşı nedeniyle bir dergiden ziyade derginin kapak sayfasında yer alan ?Perşenbe günleri çıkar, musavver Osmanlı gazetesidir.? ibaresine uygun olarak bir gazete görünümündedir. Derginin 1332-1333-1334 (1916-1917-1918) yıllarına ait sayılarını incelediğimizde Servet-i Fünûn'un edebiyat, sanat ve kültür gazetesi kimliğinden tamamen uzaklaşmadığını da görürüz. Bu dönemde Servet-i Fünûn dergisi, ülkenin içinde bulunduğu durumla beraber, o devir Türk edebiyatının kendine has özelliklerini de iyi bir şekilde yansıtmıştır. Bu tez, ?giriş?, ?inceleme?, ?tahlilî fihrist? ve bugünkü harflere çevrilen ?seçilmiş metinler?den oluşmaktadır. Giriş kısmında, devrin siyasî ve sosyal olayları ile, Türk basılıın gelişimi hakkında genel bilgiler verilmiştir. İnceleme kısmında, Servet-i Fünûn dergisinin şekil ve muhteva özellikleri üzerinde durulmuştur. Bu dönemdeki edebî faaliyetler, nazım ve nesirdeki gelişmeler, yazarların edebî anlayışları ve yazıları değerlendirilmiştir. Tahlilî Fihrist kısmında 51 dergideki bütün yazılar, fotoğraflar, resimler ve karikatürler künyelenmiştir. Seçilmiş metinler bölümünde ise yazılar konularına göre sınıflandırılarak bugünkü harflere aktarılmıştır. Tezden daha kolay faydalanılması amacıyla çalışmamının sonuna indeks konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Literature which is one branch of fine arts includes more subject than other arts. Literature includes everything that is related to human being. Literature comes from people?s emotions and expressing ability. Everything that is related to life renovated by the help of literature and they are presented to human.In these works people can find themselves, their dreams, their emotions and sometimes they can find their thoughts, because both art and literature?s aim is to reach human. This thesis includes 52. and 53. volumes of Servet-i Fünun where 1327 and 1377 series are included. In this period Servet-i Fünun was not a magazine. It was Ottoman newspaper which was published on Thursday (It was published as a newspaper because of World War 1.). When we analyze magazine in 1332-1333-1334, ( 1916-1917-1918) we can see that Servet-i Fünun include literature, art and cultural subjects. In that period Servet-i Fünun magazine expresses the conditions of country and the characteristic of Turkish literature. This thesis consists of introduction, analysing, fhrist and chosen text which are written in new Turkish alphabet. In the introduction part, you can find information about political and social events on that period and the development of Turkish press. In the analysing part you can find information about format and content of Servet-i Fünun magazine and evolutions about literature studies, development in poem, text and writers? thoughts about literature and their works were made. In the analysing fhrist part, you can find 51 magazines? all texts, photos, pictures, and cartoons. In the chosen text part, texts are written in new Türkish alphabet and they are categorised according to their subjects. Index is put at the end of the thesis in order to be used easily.