Görsel ögeler açısından web siteleri
Web sites according to visual sources
- Tez No: 209523
- Danışmanlar: Y.DOÇ. A. ŞÜKRÜ KÜNÜÇEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Internet, Web Page, Visual Sources, Design
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Yeni toplumun yeni iletisim ortamı olan nternette artık kisilerin bile kendi fikirlerini açıklayabilecekleri iletisim araçları ortaya çıkmıstır. Teknolojik imkânların da artmasıyla mesaj iletimi de zenginlesmistir. Artık bu zengin olanaklarda farklı olmak, görsel iletisim ögelerinin bilinçli ve yerinde kullanımıyla iyi bir tasarımdan geçmektedir. yi bir tasarım nasıl olur seklinde bir soruyla yola çıkılan çalısmamızda öncelikli olarak kaynak taramasıyla görsel ögeler hakkında mevcut bilgiler toplanarak bir sınıflandırmaya gidilmistir. Bu çalısma sırasında çizgilerin ne kadar etkili bir görsel öge oldukları ortaya çıkmıstır. kinci asamada ise ticari amaç güden bir sirket ve ticari amaç gütmeyen bir insanî yardım kurulusunun web siteleri seçilmistir. Bu seçimlerde Türkiye kaynaklı olmaları ve dallarında en eski kurumlardan ve günümüzde sınıflarında en büyükleri olmaları sebebiyle Koç Holding ve Kızılay Dernegi web siteleri seçilmistir. Sitelerin incelemesinde web sitelerinin 24.03.2007 tarihli sayfaları örnek alınmıstır. Diger sayfalara sekil olarak örnek sablon teskil ettiginden sadece sitelerin ana sayfaları incelemeye alınmıstır. Sayfalar incelendiginde ticari kurulusun web sitesine ihtimam gösterdigi tespit edilmistir. Sitede görsel ögelerden renk ve çizgilerin gayet yerinde ve uyumlu kullanıldıgı görülmüstür. Kızılay derneginin ise ticari kurulus kadar basarılı olmadıgı görülmüstür. Anahtar Sözcükler 1. nternet 2. Web Sayfası 3. Görsel Öge 4. Tasarım
Özet (Çeviri)
In the nternet which is the new society?s new communication medium, new communication devices, which even enable people to express their own ideas, have emerged. As technology advances, expressing ideas has become easier and more comfortable. In these circumstances, being different requires a good design along with an efficient and apt usage of visual means of communication. In our study in which we started with the question of how a good design can be thought out, we tried to make a classification by gathering information by an initial scan of visual sources. During this study we realized the importance of lines as visual elements. In the second phase, we choose the web sites of a commercial and of a non-commercial concerns. We choose Koç Holding and Turkish Kızılay for they were originated in Turkey, are two of the oldest and are two of the largest in their fields. We choose their pages dated 24.03.2007 for examination. We choose only the front pages as they constitute examples for other pages of these sites. During and after the examination, we have observed that the commercial one considered its website important. We have also observed in this site an apt and efficient usage of visual elements such as color and line. But Kızılay association is not good as Koç Holding.