Selçuklu hükümdarlarının başkomutanlık özellikleri
The characteristics of high commanding of Seljukian monarchs
- Tez No: 209531
- Danışmanlar: PROF.DR. SALİM KOCA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Ba?komutan, Askerî, Ordu, Selçuklu, Hükümdar, High Commander, Military, Army, Seljukian, Monarch
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ortaçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
?Selçuklu Hükümdarlarının Ba?komutanlık Özellikleri? adlı bu çalı?mada, Selçuklu devri Türk hükümdarları esas alınarak, Türk ba?komutanlarının sahip oldukları özellikler açıklanmaya çalı?ılmı?tır. Devleti ve orduyu yöneten ki?iler olarak Türk sultanlarının askerî, idarî ve kültürel alanda eğitimleri çocukluk döneminde ba?lamaktaydı. Onlar değerli ki?iler vasıtasıyla bu belirttiğimiz alanlarda en iyi ?ekilde eğitim almaktaydılar. Türk Sultanlarının yakın çevrelerinde yer alan devlet adamları ve komutanlar da son derece bilgili, yetenekli ve deneyimli ki?ilerden olu?maktaydı. Türk sultanları faaliyetlerinden önce bu ki?ilerle fikir alı?-veri?i yapmaktaydılar. Ayrıca onlar yakın çevrelerinde yer alan ilim adamları ile çe?itli konular üzerine sohbet etmekte ve bazen de müneccimlerin tahminlerini dinlemekteydiler. Türk ba?komutanları kendine güvenen, cesur, azimli, gerçekçi, disiplin sahibi, tedbirli, sabırlı, cömert, merhametli, açık fikirli, ileri görü?lü, etkili konu?an, çabuk ve isabetli bir ?ekilde karar veren, yaratıcı zekâya sahip ki?ilerdi. Onlar aynı zamanda çok iyi ata binmekte ve silah kullanmaktaydılar. Ayrıca Türk ba?komutanları birer strateji ve taktik ustasıydılar.
Özet (Çeviri)
In this study named as ?The Characteristics of High Commanding of Seljukian Monarchs?, The qualities of Turkish High Commander have been tried to be explained by taking the Turkish Monarchs of Seljukian Period into the base The Turkish Sultans managing the state and army started to be educated in the fields of military, administration and culture by qualified teachers in their childhood. The statesmen who worked fort he Turkish Sultans were extremely intelligent, talented and wise. The Turkish Sultans exchanged ideas with those people in every matter. Besides, they spoke about various kinds of subjects with scientists and philosophers. And sometimes they were willing to listen to foreseers who estimated about the activities of the sultans. The Turkish High Commanders had various characteritics. They were confident, brave, ambitious, determined, realistic, disciplined, provident, patient, generous, merciful and they would speak effectively and decide correctly and fast had creative intelligence and strong feelings. Moreover, they could ride a horse perfectly and they were the experts of tactics and strategy.