Anadolu'da kurulan ilk Türk devletlerinde askeri gelenekler
Military traditions of the Turkish states that established in anatolia
- Tez No: 209532
- Danışmanlar: PROF.DR. SALİM KOCA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Gelenek, Türk Tarihi, Anadolu, Ordu, Selçuklu, Tradition, Turkish History, Anatolia, Army, Seljukian
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ortaçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Gelenekler, tarih, kültür ve sosyal hayatın içinde yer alan önemli unsurlardır. İnsanlığın ilerlemesine katkıda bulunan gelenekler olduğu gibi, toplumları çıkmaza veya bozguna sürükleyen gelenekler de vardır. Ortaçağ' da devletlerarası ilişkilerin en belirleyici unsuru olan savaşlarda Türklerin gösterdiği birçok faaliyetler ve gelenekler bulunmaktadır. Kökleri Orta Asya' ya kadar uzanan bu geleneklerin, Anadolu' da kurulan Türk devletlerinin de savaşlardaki hareket ve düşünce tarzlarını etkiledikleri bir gerçektir. ?Anadolu'da Kurulan İlk Türk Devletleri'nde Askeri Gelenekler? adlı bu çalışma, üç bölümden oluşmaktadır. I. bölümde savaştan önce gösterilen faaliyet ve gelenekler; II. bölümde savaş esnasında gösterilen faaliyetler ve gelenekler; III. bölümde ise savaştan sonra gösterilen faaliyetler ve gelenekler tespit edilmeye çalışılmış, savaşların seyrine ve sonucuna etkileri incelenmiştir. Sonuç olarak tarih boyunca birçok kazanımlarını ve başarılarını savaşlar vasıtası ile elde etmiş veya muhafaza etmiş bir millet olan Türkler için askeri gelenekler, bir kültür unsuru olarak tarihte önemli rol oynamıştır.
Özet (Çeviri)
Traditions are important concepts of social life, culture and the history. Besides there are some traditions which helps to improve the civilization, there are some traditions destroys the society. There have been many Turkish activities and traditions while the battles played determinative role in the battles and the international relations. It is known fact that these traditions, roots originated from Central Asia, affected the tactics and battle philosophy of Turkish states. ?Military Traditions of the first Turkish states that Established in Anatolia? is consisted of three sections. In the first chapter, the military actions and traditions which take place before battle, in the second chapter, the military actions and traditions in the battle, and in the last chapter, after battle military actions and traditions has been identified and the effects to the nation researched. As conclusion, military traditions have played an important role in the Turkish civilization since they have acquired many achievements and credits with their battles.