Ortaöğretim öğrencilerinin beden eğitimi dersinden beklenti ve doyum düzeyleri(Sakarya il örneği)
Secondery school students expectations and setiety levels in physcal education lessons (sample city Sakarya)
  1. Tez No: 209538
  2. Yazar: ABDULLAH İLELİ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. GÜLTEN HERGÜNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Doyum, Beklenti, Beden Egitimi Dersi Doyum Düzeyi, ögrenci
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Milli Egitimin temel amacı, kisiyi beden, zihin, ahlak, ruh ve sosyal bakımdan saglıklı yetistirmektir. Beden egitimi dersi okullara, bu amaca hizmet etmek için, egitim programlarında egitimin önemli bir parçası olarak yer almıstır. Bir dersin amaçlarının gerçeklesmesi, onu fikir olarak önemsemek ve sadece programlara koymakla mümkün degildir. Dersin amacının gerçeklesmesi; programda bu ders için ayrılan sürenin ders amaçlan dogrultusunda kullanılmasına ve bu süre içinde gelistirilecek davranıslara uygun, etkin yasantıların ögrenme durumlarının saglanmasına baglıdır. Ders programının gelismesi; uzman, ögretmen, ögrenci, veli, ders kitapları, araç-gereçler, çevre kosulları gibi etkenlerin tümünün gelismesine baglıdır. Gelismenin gerçeklesmesi için programla ilgili bütün bireylerin ve etkenlerin gelistirme sürecine katılması gereklidir. Bu katılımda, egitim uzmanının, okul-aile isbirligi ilgililerinin, yöneticilerin, müfettislerin, ögrencilerin ve ögretmenlerin rollerinin saptanması gerekmektedir. Bir ögretmenin program gelistirmede etkin olabilmesi için ögrencilerin ihtiyaçlarını, motivasyonlarını, gelisimlerini, problemlerini incelemesi gerekmektedir. Türk Milli Egitim Sistemi'nde ders programlarının, program gelistirme çalısmalarında ögrenci görüsüne yer verilmedigi görülmektedir. Hâlbuki ögrencilerin anaokulundan üniversiteye kadar program gelistirme sürecine katılmaları gerekmektedir. Ögrencilerin kendilerini ve gruplarını incelemeleri, ögretim faaliyetlerinin planlamasına katılmaları, egitim programlarının gelisimini destekleyici bir süreçtir. Bu arastırmada, beden egitimi programlarının gelistirilmesinde ögrenci boyutu ele alınmıstır. Arastırmanın örneklemini olusturan Sakarya ili içindeki 21 lisede Random Yöntemiyle seçilen 9. 10. 11. sınıflarında ögrenim gören“610”ögrenciye anket uygulanılmıstır. 28 soruluk anketle, ögrencilerin beden egitimi dersinden beklentileri ve doyum düzeylerinin belirlenmesi amaçlanmıstır. Arastırma bulgularına dayalı olarak, Orta ögretim gençligi; saglıgın korunması ve yasam boyu spor yapmanın yararları konusunda bilinçli olduklarını, bu konuda fiziksel gelisim beklentilerinin yanı sıra, ruhsal dengeleri korumak, toplumsal kabul ve mesleki basarı gelisimlerine de katkıda bulunmak konusunda beden egitimi dersinden beklentileri oldugunu belirtmektedirler. Arastırmanın bulgularına dayalı olarak, ders programlarının, ögrenci beklentilerini gerçeklestirme konusunda yeterli olmadıgı sonucuna varılmıstır.
Özet (Çeviri)
The aim of National Education is to educate persons in terns of physical and mental, ethics, and spiritual and social harmony. Included in the school to serve this aim, physical education lessons are an important part of educational syllabuses.it is not possible to realize the aims of a lesson simıply by esteeming it as important and putting into Project for Realization of the aims of a lesson require that the time for this befor utilized in accordance with the aims and in this time for appropriate situations are created for the target behaviours and real-life experiences.Development of a sylabus depends the improvement of such factors as experts, the teacher, the pupil, parents, course books, learning material and the environment. All individuals and factors concerned should participate so that the development can be realized. in this participation, roles of the training expert, school-parent boards, executives, inspectors, learners and teachers need to be determined. Other factors not withstanding, it is vital that needs, motivation, improvement and problems of teachers be studied so that this one teacher can take active role in the development of the sy 11 abus. One observes that students views are not taken into consideration in program »development studies in Turkish National Education System. However, students should participate the program development stages down from the kindergarten to university. Self and peer-observation of the students and their participation in the planning of teaching activities are supportive activities for program development efforts.in this study has been analyzed the student factor in developing physical education programs Questionnaire was given to randomly chosen 610 students at the first, second and third years of education at 21 high school varied districts of the city of Sakarya, which forms the sampling of the questionnaire. The 28 iteni questionnaire aimed to determine student expectations from physical education lessons and the level to which these expectations were realized.Results of the study suggest that high school students are aware of the advantages of life-long sports for a healthy life, and that they expect physical education lessons contribute maintaining their spiritual anatomny, providing means for socialization and occupational success, as well as physical fitness. Depending of these results, we conclude that teaching programs fail to fulfil student expectations. KeyWords: Satiety,Expectation, Physcal Education Lessons Satiety Level,Student