Hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün gelişiminin izlenmesi ve yönlendirilmesi
Observing and guiding of ready-made clothing sektor
  1. Tez No: 209539
  2. Yazar: AHMET TEMİROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLTEKİN YILDIZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, İşletme, Textile and Textile Engineering, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Tekstil Sektörü, Hazır Giyim ve Konfeksiyon Sektörü, Değerlendirme Modeli, Yönlendirici Unsurlar, Strateji Belirleme, Textile Sector, Readymade Garments, Assessment Model, Drawing Forces, Strategic Planning
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 406
Özet
Türkiye tekstil endüstrisinde dünyanın önde gelen ülkelerinden biridir. Özellikle hazır giyim ve konfeksiyon sektöründe dünya pazarında önemli bir yer tutmaktadır. Sektörün pazardaki rekabet avantajını sürdürebilmesi için dünyadaki gelismelerin ve değisimin belli bir metot çerçevesinde izlenmesi, sektörün sorunlarının sistematik olarak ortaya konulması ve etkin çözümler üretilmesi gerekmektedir. Bunun nedenle sektörün kuvvetli ve zayıf yönlerinin, fırsat ve tehditlerin ortaya konulması kaçınılmazdır. Ancak yapılan literatür taramasında hazır giyim ve konfeksiyon sektörünü bir model çerçevesinde değerlendiren ve yönlendiren bir çalısmaya rastlanılmamıstır. Bu çalısmada hazır giyim ve konfeksiyon sektörünü yönlendiren unsurların belirlenmesi ve bu unsurlar ısığında sektörel değerlendirmeyi mümkün kılacak sistematik bir değerlendirme modelinin gelistirilmesi amaçlanmıstır. Böylece hazır giyim sektörünü değerlendirmeyi, geleceğe yönelik politika ve stratejiler olusturmayı kolaylastıracak bir yaklasım ortaya konulmustur. Bu kapsamda öncelikle tekstil sektörünün tarihsel gelisimi irdelenmistir. Daha sonra hazır giyim sektörünün değerlendirilmesine yönelik diğer çalısmalar gözden geçirilmistir. Bu kapsamda özellikle DPT ve TÜB?TAK Vizyon 2023 çalısmaları kapsamında yapılan çalısmalar açıklanmıstır. Daha sonra bu tez kapsamında gelistirilen modelin yapısı tanımlanmıs ve modelin her elemanının detaylı bir açıklaması yapılmıstır. Sonraki bölümde model hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün değerlendirilmesinde kullanılmıstır. Bunun için önce modelde önerildiği gibi yapılacak olan değerlendirmelerde dikkate alınması gereken değerlendirme unsurları belirlenmis ve bu unsurlar ısığında sektörün mevcut durumunun tespiti yapılmıstır. Mevcut durum detaylı bir sekilde ortaya koyulduktan sonra sektörün kritik basarı faktörleri de diyebileceğimiz ?Yönlendirici Unsurlar?belirlenmis ve her biri tek tek açıklanmıstır. Daha sonra her yönlendirici unsur baslığı altında sektörün kuvvetli ve zayıf yönleri ile önündeki fırsat ve tehditler ortaya konulmustur (SWOT Analizi). Yapılan SWOT analizlerinin sonuçlarından strateji önerileri belirlenmistir. Belirlenen stratejilerin uygulanabilmesi için eylem planları hazırlanmıstır. Her eylem planı, yapılacak olan eylemleri, eylemlerin sorumlularını, ölçülebilir nitelikteki hedeflerini ve bu hedeflerin ölçüm yöntemlerini ile ölçüm periyotlarını belirten formlara kaydedilmistir. Önerilen model harekât planlarının izlenmesini ve performans değerlendirmesini mümkün kılacak bir yaklasım önermektedir. Bu yolla belirlenen stratejilerin etkinlikleri gözden geçirilebileceği gibi bu stratejilerin yönlendirici unsurlar üzerindeki etkileri gözden geçirilerek sektörün geleceğe sağlıklı bir sekilde yönlendirilmesi mümkün olabilecektir.
Özet (Çeviri)
Türkiye is one of the leading countries of textile industry. It has a great deal of market share of world ready-made clothing sector. In order to sustain its competitive advantage and follow the change and worldwide sectorial developments, there is a need for systematic assessment of the sector and find out the related problems and produce effective solutions. This assessment should inevitably produce strengths and weaknesses of the sector as well as opportunities and threats. This can only be achieved through a systematic and scientifically approved assessment and evaluation procedures. However, an extensive literature survey carried out in this study indicates no well known systematic assessment model. An assessment model which can identify driving forces of the confection sector and allow the proper assessment in the light of them was developed. By this mean, a strategic approach which can make it easy to perform situational analysis and help develop strategies and policies for driving the sector toward the future The thesis includes first a brief description of historical developments of textile sector in Turkey. Following this, a survey on the assessment of particularly confection sector including State Planning Organization (DPT) and Turkish Science and Technology Board (TUB?TAK) vision 2023 study is reviewed. After that, description of the proposed model and its components is provided. The model basically includes driving forces of the sector and seeks situational assessment. The proposed model is implemented in order to perform an assessment of Turkish ready-made clothing sector. In accordance with the directions of the model, sectorial situational analysis is performed. Than the list of sectorial driving forces is produced from the results of these analysis and are explained one by one. And the strengths, weakness, opportunities and threats of sector are produced for each driving forces. (SWOT analysis). Following this analysis, A set of strategies that can trigger the driving forces is created. For each strategy an action plan is generated. An action plan consists of possible actions, responsibles who should carry out the those as well as measurable targets that has to be achieved through implementing the actions. The plans also includes methods and periods of target measurements. All these details of plans are placed the tables which described in the model. The proposed model also provides some highlights and provisions for performance monitoring and improvements. This is intended to review the effectiveness of the proposed strategies and their affects on driving forces identified. The study is concluded by providing a general overview of the proposed model and the assessment carried out using the model as well as possible research directions.