Hafız Mehmed Sebati Divanı'nın transkripsiyonlu metni ve incelenmesi
Hafız Mehmed Sebati and his divan, textual analysis
  1. Tez No: 209548
  2. Yazar: NAGİHAN KOÇ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MEHMET EMİN ERTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Divan Edebiyatı, Hâfız Mehmed Sebâtî Divanı, Çeviriyazı, Divan Literature, the divan of Hâfız Mehmed Sebâtî, Transcription
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 333
Özet
Bu çalışmamız, 19. yüzyılda Anadolu'da yetişip Divan edebiyatı sahasında eser vermiş fakat arka planda kalarak tanınmamış, Hâfız Mehmed Sebâtî'nin Divanı'nın traskripsiyonu ve tanıtılmasını içermektedir. Klasik edebiyatın bir temsilcisi olan Sebâtî, dini-tasavvufî görüş ve düşüncelerini eserine yansıtmıştır. Gazellerinin konusu genellikle ilâhi aşktır. Tarih düşürdüğü şiirlerinde yaşadığı yörenin tanınmış kişilerinin yanında Mevlâna Celâleddin Rûmî gibi büyük şahsiyetler de vardır. Kasideleri ise mersiye, medhiye ve ilâhi aşk konularını ihtiva etmektedir. Çalışmamızda Beyazıt kütüphanesi matbu eserler bölümü 5737 numaraya kayıtlı baskı nüshayı esas aldık( Yazma herhangi bir nüsha kaydına rastlamadık). Divanda yer alan 149 gazel, 19 tarih nazmı, 11 kaside, 2 terci-i bend, 2 müfred, 1 müstezad, 1 tahmis, 7 na`t ve 1 münacât'ın transkripsiyonlu çevirisini yaptık.Divanda yer alan Farsça şiirleri çalışmamıza dahil etmedik.
Özet (Çeviri)
This study contains the work of a mutasavvıf poet Hafız Mehmed Sebati who grew up in 19th century in Anatolia, called Divan. Sebati who is substitute of classical literature had reflected Religious-Sufism points of view and thoughts into his study. The subject of his gazelles are generally about holy love. In his poems which include date, there are people who lived with him at same places and also the big person on sufism as Mevlana. His eulogies contain subjects about mersiye, mehdiye and holy love. In our study we made use of the edition registered as 5737 in the printed work part of Beyazıt Library. We have translated texts of transcriptioned 149 gazelles, 19 history verses, 11 eulogies, 2 tercibend, 2 müfred, 1 müstezad, 1 tahmis, 7 na?t and 1 münacaat . Persian poets in Divan haven?t been included to the work.