Kirmani'nin Şerh-u Ahlak-ı Adudiyye adlı eseri
Sharh-u Akhlak-i Adudiyya of Kirmani
  1. Tez No: 209549
  2. Yazar: DERYA TOPALCIK
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ATİLLA ARKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kirmânî, Îcî, ahlâk, erdem (fazilet), rezilet, idare (tedbîr), aile, müdebbir, devlet, yönetici, Kirmânî, Îcî, Islamic ethics, virtue, widkedness, to administer, family, state, head of state
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Felsefesi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Kirmânî'nin Şerh-u Ahlâk-ı Adudiyye Adlı Eseri başlıklı tezimizin amacı, ahlâk felsefesi geleneği içerisinde önemli bir konumu bulunan Adûdüddin el-Îcî'nin bu konudaki eseri üzerine yazılmış olan mezkûr eseri inceleyerek Kirmânî'nin görüşlerini tespit etmeye çalışmaktır. Sahîh-i Buhârî'ye şerh yazmış olan Kirmânî'nin eseri bu anlamda önem taşımaktadır. Ayrıca şârihin görüşleri klasik İslam ahlâk felsefesi geleneğinin önemli ip uçlarını yansıtmasıyla da değer arz etmektedir. Kirmânî'yi tarihsel süreklilik içinde anlayabilmek için ahlâk filozofları ve eserlerini kısaca sunmaya çalıştık. Gelenekten devraldığı görüşleri belirtip, farklılaştığı konular ve katkılarını tespit etmeye çalıştık. Yine bu bağlamda eserin bir şerh olması sebebiyle, şerh edilen esere ne gibi katkıları olduğu yada hangi konularda ondan uzaklaştığını belirtmeye gayret gösterdik. Kirmânî'nin ahlâk tanımı, ilimler tasnifi ve ahlâk felsefesinin bu tasnifte durduğu yeri izah ettik. Ahlâkın değişip değişmemesi gibi ahlâk felsefesinin kadim problemlerinden biri kabul edilen bu konuda Kirmânî'nin hangi görüşte olduğunu açıkladık. Erdem ve faziletlerin üzerine inşa edildiği nefsin güçleri konusunu tablo ile göstererek daha anlaşılır kılmaya çalıştık. Üç temel erdem olan hikmet, şecaat ve iffet ile bunların altında yer alan ikincil erdemleri Kirmânî'nin nasıl sıraladığını tespit etmeye çalıştık. Düşünürümüzün ahlâkî hastalıkları tasnifine ve bunların tedavi metotlarına yer verdik. Nefsin nazarî güç, öfke ve arzu gücünden doğan hastalıkları Kirmânî öncesi ve sonrası filozoflarla karşılaştırarak belirtmeyi uygun gördük. Ahlâkî faziletleri kazanan insanın bu kazanımları koruması önem arz ettiğinden ahlâkın korunması yolunda Kirmânî'nin öğüt ve tavsiyelerinin neler olduğunu aktardık. Ev idaresi konusuna bağlı olarak ailenin kurulma nedeni ve anne-baba, çocuk ve hizmetçilerden müteşekkil olan aile kurumunu tanıttık. Ev idaresinin dört konusu mallar, zevce, çocuk ve hizmetçilerdir. Evin idaresinde önemli bir pozisyonu olana babanın, müdebbirlik sıfatı ile bu dört grubu nasıl yönetmesi gerektiğini izah ettik. Bu konu içerisinde anne ve babanın hangi görevlerinin ön plana çıkıp gereklilik taşıdığını vurgulamaya çalıştık. Erkeğin eşine karşı nasıl davranması gerektiği hususundaki klasik görüşlerin nedenlerini gerekçeleri ile sergilemeye çalıştık. Kişisel ahlâk ve aile ahlâkından sonra düşünürümüzün devlet yönetimi konusundaki görüşlerini tespit etmeye çalıştık. Aristo'dan beri süregelen cemiyetin kaynağının insanın sosyal bir varlık olması hususuna Kirmânî'nin de katıldığını belirttik. Fârâbî'nin görüşleri doğrultusunda selefleri tarafından ele alınıp incelenen şehir çeşitleri konusunda farklılık taşıyan sınıflamasına yer verdik. Devlet başkanının hangi özellikleri haiz olması gerektiğini belirttik. Ayrıca yöneticinin görevleri ve bunların hepsinin öz itibariyle adalet kavramına karşılık geldiğini izah etmeye çalıştık. Dolayısıyla, devlet başkanının ahlâkî açıdan mükemmel insan olması gerekliliğinin açığa çıktığına işaret ettik. Toplumda devlet başkanından başka halk ve emsal adı verilen grupların kimlikleri ile özellikleri üzerinde durduk. Halk tabakasının sayılan sorumlulukları ile padişahlara yakın olan insanlara benzetildiğinin altını çizdik. El yazması olan şerhin Arapça tam metnini sunmanın faydalı olacağını düşünerek Ek-1'de buna yer verdik.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis entitled as Kirmani?nin Şerh-u Ahlak-ı Adudiyye Adlı Eseri (Sharh-u Akhlâk-ı Adûdiyya of Kirmânî) is to find out Kirmani?s ideas, analyzing the mentioned work which was a commentary on Adûdüddin al- Îcî?s small treatise on Islamic ethics. Kirmani?s work is of great importance in the sense that he is the writer of a commentary on Sahîh-i Buhârî. In addition, his views are valuable due to the fact that they reflect significant clues as to the classical Islamic ethics. We presented in brief philosophers views on ethics in order to comprehend Kirmani in a historical continuity. We aimed to determine his ideas which he inherited from the tradition, and to discover the issues he differentiated from his predecessors and his contributions to the tradition. In this context, we made effort to show what he contributed to the commented work. We explained Kirmani?s definition of ethics, his classification of sciences and the place that ethics occupied in this classification. We commented on Kirmani?s ideas on this topic which is accepted as one of the ancient problems of ethics such as the question of whether ethics change or not. We tried to facilitate comprehension of the issue of the powers of the soul, on which virtues and graces are built. We tried to determine Kirmani?s list of the three fundamental virtues, wisdom, courage and temperance and the secondary virtues that exist under these three. We devote some pages to our thinker?s classification of the moral illnesses and his methods of their treatment. We found it congruous to indicate the illnesses which originate from the powers of the soul, rational, concupiscence and desire, by comparing them among the philosophers before and after Kirmani. We revelated Kirmani?s advice and recommendations for the preservation of the ethics due to the fact that it is supposed to be necessary for an acquirer of these moral graces to protect his/her acquisitions. We introduced family institution, which is composed of parents, children, housemaids, and the reason for its establishment with respect to house-management. The four issues of house management are wealth, wife, children and housemaids. We have explained how a father, who has a significant position in house management as a prudent manager, should direct these four groups. We tried to emphasize how some duties of the father and mother gain prominence and necessity. We have endeavored to exhibit the reasons and justifications of some conventional views on how should the male behave towards his spouse. After personal and familial morality, we have tried to discover our thinker?s view on state management. We argued that Kirmani agreed on that a society originates from the men?s being social creatures, an idea which comes from Aristotle. We focused on his classification of city types which differs from those of the predecessors. This classification is analyzed in the light of Farabi?s views. We explained what kind of features a government ruler should possess. Besides, we dwelled on the duties of a ruler and the fact that they all essentially correspond to the concept of justice. Therefore, it was proved that it is necessary for a government ruler to be an excellent person in moral terms. We have focused on the identities and features of the groups, other than the ruler, who are called as people and peers. We underscored that the stratum of masses resemble those who are close to the sultan with his mentioned responsibilities. We added the full Arabic text of the manuscript annotation to the Appendix 1 considering that it will be beneficial.