KOBİ'lerde ücret yönetimi mobilya sektöründe bir alan araştırması
SME's wage management a zone research in furniture sector
  1. Tez No: 209560
  2. Yazar: ZEHRA EROL
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. TUNCAY YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: nsan kaynakları yönetimi, küçük ve orta ölçekli isletme, ücret politikası, Human Resource Management, SME s (Small and Middle-Sized Entrepreneurs), Wage Policy
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Günümüzün anahtar sözcüklerinden biri olan ücret kavramı isgörenin bir iktisadi faaliyete katılması karsılıgında elde ettigi maddi deger anlamını tasır. Ücret isgören için gider anlamını tasırken isçi için gelir anlamını tasımaktadır. Günümüzde ücret sirketin hedeflerini gerçeklestirmek ve maliyetlerini beklenen seviyede tutmak için etkin olarak kullanılması gereken bir yönetim aracı niteligi tasımaktadır. sletmeler, minimum maliyetle maksimum kar elde etmek amacını güderler. sgörenler ise öncelikle yasam standartlarını karsılayabilecek yeterli bir ücret beklentisi içerisindedirler. sgörenlerin bu ücret beklentisinin karsılanmaması durumunda öncelikli olarak onların is tatmini, performansı, is motivasyonunu bunun neticesinde ise isgörenin kendisi ve dolayısıyla isletme adına üstlendigi görev etkilenecektir. Kar amacı gütsün yada gütmesin bir örgütün ayakta kalabilmesi insan kaynagının etkin kullanımına baglıdır. Sirketin ücret yönetimi politikası denildiginde özellikle maddi karsılıgı hesaplanabilen unsurların dısında, is yasamı kalitesi, gelisim fırsatları ve aidiyet duygusu gibi maddi olmayan ancak bazen çok daha önemli hale gelen unsurlar, sirketin ücret politikalarının belirlenmesinde kritik önem tasımaktadır. Günümüzde küçük büyük tüm isletmeler küresel pazarlarda uluslar arası rekabet ortamında çalısmak zorundadırlar. Bu da isletmelerin çagımızın degisen sartlarına, yeniliklerine hızla uyum saglamalarını gerektirmektedir. KOB'ler de çagımızın degisen sartlarına ve yeniliklerine hızla uyum saglayabilmeleri ve toplumun üretken potansiyelinin ortaya çıkmasında önemli bir rol üstlenmeleri açısından büyük öneme sahiptir. Çalısmada isletmelerde nsan Kaynakları Yönetimi' nin önemli islevlerinden biri olan ücret ve maas yönetimi ölçü kriterlerinin küçük ölçekli isletmelerde ne derece tatbik edildigi uygulamalı olarak tespit ederek sorunlara yönelik çözüm önerileri sunulmustur.
Özet (Çeviri)
Term of wage as one of the key words of this century, states tangible asset what is the result of an economical operation recognized by employers. Wage means income for employees, in contrast it means outcome for employers. Also wage is one of the most important issues in business life. Today, wage is a management tool that has to be used effectively in order to accurate objectives of companies and put costs at expected levels. Companies aim minimum cost, maximum profit. Before all else; employees expect enough and appropriate wage for their life standard. If the expected wage is not paid; first of all their job satisfaction, motivation, performance and the company are affected negatively. Profit aimed or nonprofit, each organization has to use human resource effectively for being alive. In an effort to determine wage policy; organizations have to take into account not only physical assets; but also business life quality, development opportunities and belonging as intangible assets. Today, all companies have to be active in global competition. So it requires to adapt changeable conditions and newness. SME s have an important role regarding adapting to changeable conditions and newness and coming out productivity potential of public. In this study; as an important function of human resource management, applications of managing wage principles were searched in SME s.