Türk destanlarında inanç ve inanışlar
Believes and faiths in Turkish Epics
  1. Tez No: 209559
  2. Yazar: SERKAN YILBIR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. PAKİ KÜÇÜKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Destan, Mit, Efsane, İnanç, İnanış
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 278
Özet
Destanlar, milletlerin hayatında önemli olayları konu alan ve milletlerin kültür unsurlarını içinde barındıran edebi eserlerdir. Biz bu çalışmada Türk destanlarında inanç ve inanışları ele aldık. Araştırmanın giriş bölümünde çalışmanın konusu, önemi ve metodolojisi hakkında bilgi verilmiştir. Birinci bölümde destan, mit, efsane, halk hikâyesinin tanımları, oluşumları, konuları ve üslupları üzerinde duruldu. Daha sonra bu üç türün destan ile benzerlikleri ve farkları ortaya kondu. İkinci bölümde Türk destanları, üçüncü bölümde ise diğer milletlerin destanları üzerinde duruldu. Bazı önemli destanlar hakkında bilgi verildi. Dördüncü bölümde ise inanç ve inanış kavramları ele alındı. Bu iki kavram ayrı başlıklar halinde incelenerek birbirleriyle olan ilişkileri ele alınmıştır. Beşinci bölümde, her destanın kendi başlığı altında inanç ve inanış motifleri tespit edilmiştir. Sonuç olarak Türk destanlarında birçok inanç ve inanış unsuru tespit edilmiş ve bunlar çeşitli başlıklar halinde sınıflandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Epics are literary works which contains important events and cultural elements for nations. This work?s subject is ?Believes and Faiths in the Turkish Epics?. Introduction part of investigation the subject, importance, extent and the method was given. In the first section; the definition, forming, subject and the style of the epic, myth, legend, folk story were mentioned. Then, the similarities and differences of the epic and those three subjects were given. We talked about Turkish and other nation?s epics at the second and third parts of the research. We gave information about some important epics. At the fourth part, belief and faith were mentioned. Those two concepts and their relationship were examined under two titles. On the fifth section belief and faith motives were determined trough the epic?s own title. As a result, we fixed so many elements of belief and faith in the Turkish epics and these were classified. Keywords : Epic, Myth, Legend, Belief, Faith