İlköğretim ve ortaöğretim öğretmenlerinin iş tatminlerinin karşılaştırılması: Bayrampaşa örneği
Job satisfaction of teachers at primary school and secondary school
- Tez No: 209561
- Danışmanlar: DOÇ.DR. RANA ÖZEN KUTANİS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İş tatmini, ilköğretim ve ortaöğretim, memnuniyet, öğretmen, Job satisfaction, primary and secondary school, satisfaction, teachers
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu çalışma da bizim amacımız ilköğretim ve ortaöğretim okullarında çalışan öğretmenlerin iş tatmin seviyesini belirlemektir. Bu nedenler için, cinsiyetin, medeni durumun, yaşın, çalışma deneyimlerinin, mesleğinin kendi seçimi olup olmadığının ve aylık net gelir etkilerinin çalışma memnuniyetlerinin seviyesini nasıl etkilediği araştırılmıştır. Araştırmaya katılan öğretmenler ilköğretim ve ortaöğretim okullarında çalışmaktadır. Bu araştırma 4 kısımdan oluşmaktadır. Birinci kısımda, araştırmanın konusuyla ilgili bir önsöz verildi. İkinci kısımda, konuyla ilgili teorik açıklama yapıldı. Üçüncü kısımda, izlenen ve bulunan metodlar ve teknikler verildi. Dördüncü kısımda sonuç ve öneriler belirtildi. Bu araştırma için iki kısımlı bir ölçek oluşturuldu: Minnesota Tatmin Formu ve Kişisel Bilgi Formu kullanıldı ve Bayrampaşa ilçesinde 150 öğretmen araştırmaya katıldı. İstatiksel analiz araştırmaları için SPSS programı kullanıldı ve farklı gruplar arasındaki anlamları belirlemek için varyans analizleri uygulandı. Ayrıca bu araştırmada konunun teorik temellerinde iş tatmini üzerine araştırmalar yapıldı. Konu hakkında içerikler, iş memnuniyetliği ve memnuniyetsizliğinin etkileri verildi. Bu araştırmada, öğretmenlerin memnuniyet derecelerini belirlemek için girişimde bulunuldu, öğretmenlerin sosyal ilişkilerinde ve iş tatminlerinde kendilerini nasıl memnuniyetsiz hissettikleri belirlendi. Araştırmanın diğer bir amacı, yöneticilerin memurları için daha rahat çalışma koşulları hazırlayabilmeleri ve çalışanlarının amaç ve değerlerini anlamaları ve de çalışanlarını yüksek derecede motive edebilmek için onlara bazı bilgiler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this reseach, our purpose is to determine the level of job satisfaction of the teachers working at primary schools and secondary schools controlled by National Education Ministry. Fort his reason, how the variables as sex, marital status, age, working experience, whether the job chosen on self decision or not and monthly net income affect the level of occupational satisfaction of these teachers working at primary and secondary schools is searched. The search comprises 4 parts. In the first part, aforeword is given on the subject of the reseach. In the part, the nature of the problem is explained. In the second part, the theoreticel explanation of the subject is stated. In the third part, thesis studies, the methods and techniques which were followed and findings are given. In the fourth part, results, and suggestions are stated. For this reseach a scale composed of two parts, namely Minnesota Satisfaction Questionnaire and Personal Information Form, was used and 150 teachers from Bayrampaşa district participated the reseach. In the statistical analysis of the reseach, SPSS program was used and for determining the meaningful differences between binary groups, t-test; for multiple groups, varience analysis was applied. Besides that, in the reseach, theoretical basis of subject, reseaches made on occupational satisfaction, concepts about the subject, the effects of job satisfaction or dissatisfaction and motivational theories are also given. In this reseach, it was attempted to determine the amount of satisfaction that the teachers get from the schools tehy work at; from what they feel dissatisfaction; the reletion between their social identies and occupational satisfaction. Another aim of the research is that, by considering the results reached, educational directors can prepare more convenient working medium for their staff and maket hem understand the aims and values of the instituons they work for, and maket hem highly motivated and therefore having a beter performance.