381 numaralı şeriyye siciline göre 1885-1893de kandıra kazâsı şeyhler (Kaynarca) nahiyesinde içtimai, iktisadi ve idari hayat
381 numbered pursuand to (1885-1893) şeriye register in şeyhler(Kaynarca) district of kandira borough social, economical and administrative life
- Tez No: 210357
- Danışmanlar: DOÇ.DR. YÜCEL ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Şeyhler Nahiyesi, Na'ib(Kadı Vekili), Tereke, Şeyhler District, Na?ib (Kadhi Proxy), Estate
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yeniçağ Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 379
Özet
İncelediğimiz 381 Nolu Kandıra Kazâsı Şeyhler Nahiyesi Şer`iyye Sicili Defteri, miladi 1885-1893 yıllarını kapsayarak, bugünkü Kaynarca ilçesi ve köylerini, o dönemde idari, iktisadi ve içtimai açıdan ele alan önemli bir çalışmadır. Bu dönemde Şeyhler Nahiyesi'nde görev yapan na'ib (kadı vekili)ve katiplerin tuttuğu 100 sayfa (50 varak) incelenmiştir. İnceleme yapılırken defterdeki Osmanlıca metinler mikro filme alınmıştır. Daha sonra foto shop programıyla netliği sağlanarak okuma kolaylığı yapılmıştır. Transkrip yapılırken okunamayan bölümler orijinalinden alınarak teze eklenmiştir. Bu çalışmamız sonucunda Şeyhler Nahiye'sinin idari yapısının, bugünkü adıyla Kaynarca ilçesi sınırlarını aşarak başta Karasu, Söğütlü, Ferizli ve Kandıra'nın bazı köylerini de içine alacak şekilde geniş olduğu anlaşılmıştır. Na'ib yada katibin tuttuğu zabıtlar, hukuk tarihi açısından hüccet, ilam, ma`ruz, murasele ve tereke olarak gruplandırılmıştır. Dikkatimizi çeken bir diğer konu Fındıklı Divanı ve çevresinde gayr-i müslim Rumların yaşadığı olmuştur. Ayrıca defterin tutulduğu dönemden kısa bir zaman önce deniz yoluyla Sakarya Boğazı İhsaniye Köyü'ne yerleşen Abaza ve Çerkezlerin sosyal hayatı da belgelerde görülmektedir. İktisat tarihi açısından yazılan tereke kayıtlarının incelenmesi ile o dönemin insanlarının mal ve mülkü, kullandığı eşyaların cinsi, fiyatı, miktarı, isimleri çalışmamıza rehber olmuştur.
Özet (Çeviri)
381 numbered şer?iye register notebook of Kandıra borough Şeyhler District that we investigated is an important studying which in that term socially, economically and administratively takes in hand today?s Kaynarca borough and its village in the 1885 and the 1893 pertaining to the christian era in the term. 100 pages document of na?ib (kadhi proxy) and clerks who officiated were investigated while it was investigating otoman language texts was registered into the microfilm. Andthen for reading article easily, clearness of articles was provided by photoshop programme. While transcript was being made, undecipherable parts were added from original to the thesis. İn the end of this our administrative form of Şeyhler District today?s named Kaynarca borough was appeared to be Karasu, Söğütlü, Ferizli, Kandıra and some village of Kandıra.Officers who na?ib or clerk hold are gathered into a group as hüccet, ilam, ma?ruz, murasele and estate in items of jus history. An another subject that attracts our attention is Divan of Fındıklı and non-moslem rom nation which lives around its. Otherwise before a short tıme from term of recording the notebooj, also social lıfe of Abkhazian and cırcassian that locates İhsaniye village of Sakarya gorge is seen at the documents. Goods and property of the people of that term, names. Type, pricemimri, amount of their used goods by means of investigating writed records of estate for economy history have been taking the lead to our study.